Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio. O.Z. ]

12. 11. 2019. 13:27   >>  13:41

DRLJEVIĆ SA ITALIJANSKIM MINISTROM

"Ne okretati leđa Zapadnom Balkanu"

Integracija u Evropsku uniju nema alternativu za Zapadni Balkan, i sve države regiona, ali i članice EU moraju zajednički da rade na ostvarenju tog cilja, ocijenjeno je tokom razgovora glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića sa italijanskim ministrom za evropske poslove Vinćencom Amendolom.

Kako je saopšteno iz generalnog sekretarijata Vlade, Drljević je istakao da je Crna Gora, bez obzira na različite signale koji u posljednje vrijeme stižu iz pojedinih država članica EU, odlučna u namjeri da bude dio EU.

"Nepovoljne okolnosti na evropskom planu u kojima se odvijaju pregovori u ovom momentu potvrđuju da postoji rezerva određenih država članica prema politici proširenja EU. Ipak, težnja regiona ka EU je uvijek aktuelna, jer je to važno ne samo za napredak država Zapadnog Balkana, već i stabilnost cijele Evrope", rekao je Drljević.

On je naglasio da je cilj cjelokupnog procesa pregovora prvenstveno kvalitetniji život crnogorskih građana, istakavši da će čitavo društvo nastaviti konstruktivno da doprinosi procesu i da održava živom evropsku ideju.

Amendola je naglasio da pripadnost evropskoj porodici znači postojanje demokratije, poštovanje ljudskih prava i sloboda i visokih standarda u oblastima od životnog značaja. Pohvalio je napredak Crne Gore u procesu pristupanja EU, uz očekivanje da će naša država održati dinamiku pristupanja i nastaviti sa sprovođenjem reformi u svim oblastima, a posebno u vladavini prava, kao ključnoj za pomak prema EU.

"Vjerujem da je EU svjesna da je važno da njena vrata budu otvorena i da je politika proširenja jedna od njenih najuspješnijih. Pristupanje država Zapadnog Balkana evropskoj zajednici, u skladu sa sopstvenim rezultatima, od koristi je za sve, zbog čega moramo nastaviti sa podrškom ovom dijelu Evrope i ne okretati im leđa, uprkos unutrašnjim izazovima i reformskim modelima o kojima mnogi razmišljaju i o kojima će sigurno biti riječi u predstojećem periodu", rekao je italijanski ministar za evropske poslove.

Naglašena je spremnost Italije da nastavi da podržava Crnu Goru, kroz integracioni proces, kao i putem ekonomske saradnje koja je jako važna za dalje unapređenje bilateralnih odnosa. U tom cilju je posebno istaknuta važnost energetskog povezivanja Italije i Crne Gore podvodnim kablom, što je projekat od velike važnosti za obje države. Razgovorima sa Amendolom je prisustvovala i ambasadorka Crne Gore u Republici Italiji Sanja Vlahović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније