Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

12. 11. 2019. 18:47 >> 20:15
1

PAŽIN POZVAO OPOZICIJU

Izabrati VDT-a i pokrenuti reforme po dubini

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin pozvao je crnogorsku opoziciju na dijalog u vezi sa izborom VDT-a. Pažin je danas u Skupštini saopštio i da nikada nije imao dilemu u vezi sa tim da li Saša Sinđelić treba da bude izručen Hrvatskoj.

Da li ćemo imati VDT-a uskoro i da li će to biti profesionalac koji će moći da odgovori na sve izazove, zavisi kako od vlasti tako i od opozicije, kazao je Pažin danas u Skupštini.

"Nemojte mi zamjeriti ako kažem da je odgovornost na opoziciji i veća jer se traži visoka kvalifikovana većina. Nema nikakve dileme da poslanički klub DPS i koalicija žele izbor novog VDT-a. Svjesni smo da to sami ne možemo da sprovedemo i potreban je dijalog o tom pitanju. Ne želim da prihvatim da u Crnoj Gori nema pojedinca koji bi mogao odgovorno i savjesno i visoko profesionalno da obavlja tu funkciju. Otvorite dijalog na tu temu i dajte da razgovaramo i izaberemo VDT-a. Niko ne očekuje da to bude neki partijski profesionalac nego pravni profesionalac. Ja ne vjerujem da vi smatrate da takvih nema u CG", kazao je Pažin.

"Dajte da izaberemo VDT-a i dajte da onda pokrenemo reforme po dubini, izmjenom zakona, a ako treba i Ustava. Dajte i da ne govorimo sa partijskih pozicija nego da se ponašamo kao odgovorni pojedinci, tražeći ono što je dobrobit građana Crne Gore", kazao je Pažin. 

On je saopštio i da nikada nije imao dilemu da Saša Sinđelić treba da bude izručen Hrvatskoj. 

"Nikada radeći kao sudija nijesam u primjeni zakona slušao bilo čije naloge ni partijske. Nikada nisam ni imao dilemu, iako sam vrlo neprijatne i neprimjerene detalje sa vaše strane imao priliku da čujem na račun svoje ličnosti u vezi sa tim", kazao je Pažin poslaniku DF-a Predragu Bulatoviću.

On je kazao da je on legalista te da nije želio i nije smio da prejudicira tu proceduru.

"Kao što ste vidjeli kada je to prešlo u moju nadležnost vrlo brzo se završilo, prethodno je trebalo sprovesti druge procedure", kazao je on.

Novim zakonima do efikasne borbe protiv prekograničnog kriminala

Izmjene i dopune Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima donose značajne novine na planu jačanja mehanizama za borbu protiv transnacionalnog kriminala, rekao je ministar pravde, Zoran Pažin.

On je u Skupštini objasnio da se glavna novina predloženih izmjena Zakona odnosi na utvrđivanje nadležnost Vrhovnog državnog tužioca za formiranje zajedničkih istražnih timova, kao jednog od najefikasnijih instrumenata u borbi protiv prekograničnog kriminala.

Izmjenama i dopunama ovog zakona, naveo je, unaprjeđuje se procedura izručenja, odnosno sprječava mogućnost zloupotrebe prava na međunarodnu zaštitu.

Govoreći o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku, Pažin je rekao da nova zakonska rješenja obezbjeđuju dodatne garancije za zaštitu dostojanstva, prava i interesa lica prema kojima je pokrenut postupak za oduzimanje poslovne sposobnosti i lica kojima je poslovna sposobnost oduzeta.

Kao značajna novina, predviđena je obaveza suda da periodično preispituje odluke o oduzimanju poslovne sposobnosti i provjerava da li i dalje postoje razlozi za oduzimanje poslovne sposobnosti.

On je naglasio da su kvalitetu predloženih zakonskih rješenja značajno doprinijele sugestije NVO Udruženje mladih sa hendikepom, koje su uvažene i uvrštene u predlog zakona.

Predstavljajući Predlog zakona o legalizaciji javnih isprava u međunarodnom prometu, potpredsjednik je saopštio da se predloženim zakonom propisuje jednostavnija procedura ovjere javnih domaćih i stranih javnih isprava, dodajući da će novi zakonski tekst zamijeniti važeći zakon iz 1973. godine.

 

Tatjana Debeljević, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније