Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

13. 11. 2019. 11:08 >> 11:22

PREDSTAVNICI PARLAMENTA ČEŠKE

Predstavićemo jasan napredak CG partnerima u EU

Predstavićemo jasan napredak Crne Gore na evropskom putu svojim partnerima u EU, sapštila je delegacija Odbora za evropske poslove Poslaničkog doma Parlamenta Češke.

Oni su danar razgovarali sa glavnim pregovaračem Aleksandarom Drljevićem koji je tom prilikom ocijenio da je perspektiva članstva u EU glavni pokretač reformi na Zapadnom Balkanu, zbog čega, kako je kazao, Unija mora naći odgovor na aktuelne izazove u okviru agende proširenja.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, Drljević je pozdravio posvećenost Višegradske grupe u njenim nastojanjima da evropska integracija Zapadnog Balkana bude u fokusu EU, posebno ističući važnost podrške Češke koja glasno zagovara proširenje EU.

„Uz razumijevanje izazova sa kojima se EU suočava, koji su zaokupili pažnju država članica, a kod pojedinih proširenje stavili u drugi plan, ipak vjerujem da će Unija naći odgovor na aktuelne izazove u okviru agende proširenja i time nastaviti da bude faktor očuvanja mira i stabilnosti, odnosno da neće izostati dalja podrška reformskim procesima Zapadnog Balkana. Crna Gora će svakako nastaviti da neumorno radi na ostvarivanju standarda koji su neophodni za članstvo“, istakao je Drljević.

On je, kako je saopšteno, informisao sagovornike da je prioritet u narednom periodu otvaranje preostalog poglavlja 8, kao i postizanje unutrašnje spremnosti za privremeno zatvaranje seta poglavlja, uz konstantan i uporedan rad u vladavini prava.

Podsjetio je na važnu ulogu parlamenta u procesu pregovora, naglasivši činjenicu da je Skupština Crne Gore od početka uključena u taj proces i da je, usvajanjem reformskih zakona, doprinijela napretku države na njenom putu prema EU.

"Članovi češke delegacije su istakli da je podrška Republike Češke evropskoj integraciji Crne Gore trajna i da su svjesni da je Crna Gora ostvarila veliki napredak u okviru integracionog procesa i samim tim ostala predvodnik među zapadnobalkanskim državama na putu prema članstvu. Naglasili su da će nastaviti da budu zagovornici politike proširenja i da će predstaviti jasan napredak Crne Gore na evropskom putu svojim partnerima u EU", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније