Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

13. 11. 2019. 13:15 >> 13:15
3

SEKULIĆ O "MALOM ŠENGENU"

CG prošla put kojim bi tri zemlje

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da plan predstavljen u Ohridu u Crnoj Gori već postoji, te da je putem kojim su krenule Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija Crna Gora već prošla.

 

Podsjećamo, Sekulić je nakon susreta u Ohridu rekla da će Crna Gora dobro promisliti o inicijativi lidera Sjeverne Makedonije, Srbije i Albanije o boljoj povezanosti regiona.

Za BBC na sprskom Sekulić kaže da je "naš principijelan stav, koji smo ponovili mnogo puta i na sastancima sa vodećim ličnostima Evropske unije i, naravno, na sastancima sa kolegama iz država regiona, da ne treba gomilati sastanke i inicirati nove inicijative za ono što je već dogovoreno i za šta su konkretne države preuzele konkretne obaveze".

Sekulić da su Crnoj Gori detalji inicijative predstavljeni na samom sastanku.

"Razlika je u pristupu - mi se ne pridružujemo nego participiramo u projektima od zajedničkog interesa, a to podrazumijeva detaljnu ekspertizu, konsultacije sa privredom i njihovim udruženjima i institucionalni stav. Jasno je da smo mi daleko odmakli u evropskoj integraciji i da je to naš apsolutni prioritet kojim ćemo se rukovoditi u razmatranju ove inicijative", istakla je Sekulić.

Ona ukazuje na iskustva iz već postojećih sporazuma i okvira.

"U okviru CEFTA-e je već dosta toga regulisano i naš stav je da prije svega treba ispuniti obaveze koje je svako od nas preuzeo, a Crna Gora je sve svoje obaveze ispunila. Mi shvatamo da je to bolno, da su liberalna ekonomija i otvaranje granica nekompatibilni sa tzv. zaštitom sopstvenog tržišta i interesa, da su suprotni barijerama koje su neke države regiona međusobno podigle, te je možda potrebna nova inicijativa kako bi iznova obećali da će raditi ono što smo mi već odavno uradili", rekla je Sekulić

Crnogorska ministarka navodi da je tržište u našoj zemlji najotvorenije u regionu, kao i da za Podgoricu ne bi bila novina putovanje po regionu samo s ličnom kartom.

"Naši građani znaju da već mogu tako da putuju u sve susjedne države, osim Hrvatske koja je u EU, a uskoro i u šengenskom režimu, a od nesusjeda i u Sjevernu Makedoniju. Dakle, ovo što je predstavljeno u Ohridu u Crnoj Gori već postoji, odnosno, tamo kuda su ove tri države krenule - Crna Gora je tim putem već prošla", zaključuje Dragica Sekulić.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније