Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Pobjeda ]

17. 11. 2019. 08:05 >> 22:53
28

KURTI O DEMARKACIJI

Kosovu učinjena šteta, razgovaraću sa Markovićem

Odnosi Kosova i Crne Gore veoma su dobri, ali je sporazumom o razgraničenju Prištini učinjena velika šteta, kaže u intervjuu za Pobjedu Aljbin Kurti, predsjednik Pokreta za samoopredjeljenje.

Kurti, koji će vjerovatno biti novi premijer Kosova, za takvu, kako kaže štetu Kosovu ne krivi Crnu Goru već bivše prištinske vlasti.

O svemu će, kako dodaje, razgovarati sa crnogorskim vlastima.

“Cijenimo stav Crne Gore kada je riječ o nezavisnosti Kosova, baš kao i podršku za našu integraciju u međunarodne institucije. Nismo zaboravili ni da je Crna Gora prihvatila albanske izbjeglice za vrijeme rata devedesetih. Iskreno vjerujem u nadogradnju naših dobrih bilateralnih odnosa”, kaže Kurti.

Govoreći o razgraničenju dvije države, Kurti navodi da je prethodna kosovska vlast, umjesto demarkacije granice sa Crnom Gorom, postavila novu granicu sa kojom je Kosovo izgubilo 8.200 hektara zemlje.

“Grešku je napravila naša komisija, koja umjesto da se oslonila na geografske mape i granice obje federalne jedinice iz ustava Jugoslavije 1974, ona je u obzir uzela samo katastarske knjige, pri čemu je teret dokazivanja pao isključivo na našu stranu. Time je Kosovu učinjena velika šteta”, naveo je Kurti.

Čim preuzme dužnost novog premijera, želi da se sastanem sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem, sa vlastima u Podgorici i vidi šta se može uraditi.

“Razmotrićemo mogućnosti i potruditi se da u ovom dogovoru ne bude gubitnika. Vjerujem da ću naići na razumijevanje druge strane. Uostalom, imamo sporazum između predsjednika Tačija i Filipa Vujanovića od 16. februara 2018. o korekciji demarkacije, koji nam u tome može pomoći”, zaključio je Kurti.

Ističe i da su odnosi Kosova sa Crnom Gorom veoma su dobri.

“Cijenimo stav Crne Gore kada je riječ o nezavisnosti Kosova, baš kao i podršku za našu integraciju u međunarodne institucije. Nismo zaboravili ni da je Crna Gora prihvatila albanske izbjeglice za vrijeme rata devedesetih. Iskreno vjerujem u nadogradnju naših dobrih bilateralnih odnosa”, zaključio je Kurti.

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније