Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

18. 11. 2019. 11:05   >>  15:47 12

DRLJEVIĆ

Isti principi ne mogu važiti za CG i druge države

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) Aleksandar Drljević kazao je da je Non paper dokument ohrabrenje za Crnu Goru jer, kako je ocijenio, predstavlja poruku da proces pristupnih pregovora nije zaustavljen, već da se nastavlja utvrđenom dinamikom.

Drljević je, na konferenciji organizovanoj povodom predstavljanja dokumenta EK, kazao da je izrada Non papera signal da ostajemo u fokusu EU.

"Zahtjevi Evropske unije su sve stroži, a očekivanja od Crne Gore sve veća, što je potpuno prirodno za državu koja predstavlja lidera u procesu evropske integracije", smatra on.

Drljević je rekao odnos Crne Gore i saradnja s EU nije uzdrman, te da su oštriji kriterijumi "motiv da sa jačim intezitetom nastavimo dalje reforme".

"Kako vrijeme protiče, neophodne reforme poprimaju suštinski karakter i postaju sve dublje i konkretnije, jer države EU žele da buduće članice budu integrisane u evropsko društvo koje funkcioniše po visokim demokratskim standardima", rekao je Drljević.

Predlog Francuske da bi proces pridruživanja EU trebalo da bude postepeniji, prema ocjeni Drljevića, ne može se isto primijeniti na države koje su odmakle u pregovaračkom procesu, kao što je Crna Gora, i one koje još nijesu otpočele pregovore.

Pregovarač s EU je rekao i da je još rano govoriti o dokumentu, te da bi trebalo sačekati da bude predstavljen državama članicama sjutra u Briselu.

"Isti princip ne može se primijeniti na države koje su odmakle u pregovaračkom pregovora, kao što je slučaj sa Crnom Gorom i one koje nijesu otpočele pregovore", ocijenio je Drljević.

Non paper, smatra Drljević, nije iznenađenje s obzirom na to je država svjesna nedostataka i dodaje da će dokument biti okvir za djelovanje u narednom periodu.

Pregovarač za poglavlja 23 i 24 Marijana Laković Drašković kazala je da je radni dokument EK generalno pozitivan. Ona je naglasila da je EK primijetila da se preuzimaju mjere u rješavanju zaostalih predmeta, što je, kako je rekla pomak u rezultatima pravosuđa.

 

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније