Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

19. 11. 2019. 06:55   >>  07:21 2

ŠKRELJA OČEKUJE

Kolegijum pa kažnjavanje zbog izostanka

U toku je izrada odluke kojom bi se utvrdili kriterijumi opravdanosti, odnosno neopravdanosti izostanaka poslanika sa sjednica parlamenta, i do kraja ovoga mjeseca mogao bi biti postignut dogovor o tome na Kolegijumu Skupštine, kako bi konačno počela primjena poslovničkih odredbi o kažnjavanju poslanika zbog neopravdanog odsustva iz Skupštine, rekao je Ljuiđ Škrelja, predsjednik Administrativnog odbora.

Škrelja je za Pobjedu rekao da je izrada odluke o utvrđivanju kriterijuma zadatak generalnog sekretara, jer Administrativni odbor nema nadležnost da procjenjuje da li je neko bio neopravdano ili opravdano odsutan.

"Generalni sekretar je ovlašćeno lice za to, a mi ćemo postupiti po njegovoj odluci", kazao je Škrelja, ističući da su u Izmjenama Poslovnika ostale manjkavosti koje bi trebalo otkloniti kako bi počela primjena svih odredbi.

Škrelja je rekao da je prije nekoliko dana razgovarano o tom pitanju "u širem sastavu".

"Očekujem da predsjednik Skupštine Ivan Brajović do kraja ovog mjeseca zakaže sjednicu Kolegijuma, na kojoj bih bio prisutan i ja, kao predsjednik Administrativnog odbora, kako bismo postigli dogovor o primjeni poslovničkih odredbi vezanih za kažnjavanje poslanika koji neopravdano odsustvuju iz parlamenta", kazao je Škrelja.

On je podsjetio da je prvobitno predložio da se formira radna grupa koja bi se bavila tim pitanjem, ali je na Odboru preovladalo mišljenje da to nije posao Odbora.

Nove poslovničke odredbe usvojene su 31. jula i do sada nijesu primijenjene.

Izmjenama Poslovnika, čiji je predlagač Andrija Popović (LP), predviđeno je da se poslanik koji neopravdano odsustvuje iz parlamenta duže od 30 dana kazni oduzimanjem 50 odsto plate, a onaj ko neopravdano odsustvuje sa jedne sjednice primiće zaradu manju za 40 odsto.

Popović je, u obrazloženju izmjena Poslovnika, naveo da 27 država Evrope propisuju jasne novčane i druge sankcije za poslanike koji u kontinuitetu ne prisustvuju sjednicama Skupštine i radnih tijela. Sankcije se kreću od procentualnog umanjenja novčanih nadoknada za poslanike preko potpunog ukidanja zarade do oduzimanja mandata poslanicima koji bojkotuju ili na bilo koji drugi način neopravdano i u kontinuitetu ne izvršavaju obaveze u Skupštini.

Skupštinska zasijedanja bojkotuju, od početka saziva, poslanici Demokratske Crne Gore i Dritan Abazović iz Ure. Poslanici SNP-a Srđan Milić i Danijela Pavićević prekinuli su bojkot krajem oktobra, na sjednici posvećenoj premijerskom satu. Za sada svi primaju pune plate.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније