Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M.Lj. ]

19. 11. 2019. 14:25 >> 14:26
1

VUKIĆ PORUČIO

"Bez tehničke vlade nema promjena"

Bez tehničke vlade nema potrebnih promjena izbornog sistema, saopšteno je iz SNP-a. oni tvrde da Odbor za reformu izbornog zakonodavstva ne radi posao kako valja I da je radna grupa pokazala da radi u korist DPS-a.

“Pokazalo se da radna grupa za  izradu izbornog zakonodavstva radi u korist DPS-a. Ponavlja se 2014. godina, kada se nije imalo želje da se promijene krucijalne stvari, a tiču se promijena usvojenih 2004. godine, kada je Ustavni sud  stavio van snage odredbu kojom poslaničkim mandatom raspolaže partija, a ne poslanik”, navodi se  u saopštenju sekretara Izvršnog odbora GO SNP Dragana Vukića.

On podsjeća da je od tada uvedena kategorizacija u ovdašnji izborni sistem tzv. slobodnih mandata, koji je, kako se navodi, doveo do sunovrata političke scene u Crnoj Gori.

“Počele su da nam se dešavaju “čuvene” prekompozicije u Nikšiću, Podgorici, Andrijevici i Kotoru. Naravno, niko u  radnoj grupi  za izradu izbornog zakonodavstva ne pominje ovo jer su neki iz partija koje učestvuju u istoj, radili  na toj prekompoziciji i prekrajali volju birača”, saopštio je Vukić.

Uz ovu izmjenu,predlaže da se radi i na izmjeni biračkog spiska, “jer je i laiku jasno da u Crnoj Gori postoje fantom birači”.

“S obzirom na to da imamo  622.000 hiljade građana, a 530. 000 hiljada birača, pitamo se gdje su oni građani od 0 do 18 godina koji nemaju pravo glasa. Ako ih ima samo 80 hiljada, onda smo u velikom problemu kao društvo, jer po tome, lagano izumiremo. Tu su i zloupotrebe oko biračkog spiska  koje ne može da prepozna ni čuveni AFIS system”, navodi  Vukić.

Takođe, smatra da treba raditi i na periodičnoj kontroli prebivališta na bazi slučajnog uzorka na teritoriji čitave Crne Gore.

“Jer interes je svake uređene države da zna gdje žive njeni građani, kako zbog izbora, tako i zbog plaćanja poreza, ali i bezbjednosti. Postoje lica koja su lažno prijavila prebivalište, te na bazi rezidencijalnog uslova ispunjavaju i druge uslove, tj. stiču biračko pravo. Ako se to ne uredi, dešavaće nam se da neko ko ne živi u Crnoj Gori duži vremenski period, dođe na dan izbora i odlučuje o mom i vašem životu, odnosno o životu naše djece i vrati se tamo odakle je i došao”, navodi Vukić.

Posebno treba upozoriti na još jednu anomaliju biračkog spiska koja se, kako navodi sekretar Izvršnog odbora GO SNP, dešava već u tri izborna ciklusa.

“Naime, postoji veliki broj građana koji nisu obaviješteni o promjeni biračkog mjesta, pa se dešava da zbog toga i ne obave svoju građansku dužnost u izbornom danu.”

Sve ovo, kako je saopštio, i još niz drugih izbornih rješenja, ali pravih konkretnih moglo bi da dovede do povjerenja u izborni proces, a i smanji političku korupciju.

“Na kraju, bez tehničke vlade nema potrebnih promjena izbornog sistema. Izbori su blizu a vrijeme za rešavanje ovih problema polako ističe. Odbor za izradu izbornog zakonodavstva ne radi svoj posao kako valja”, zaključio je Vukić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније