Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

20. 11. 2019. 07:11   >>  07:10 2

POPOVIĆ O POSLOVNIKU

Strah me da je na djelu neprincipijelna politička trgovina

Sobzirom na to da su izmjene Poslovnika Skupštine, koje predviđaju novčano kažnjavanje poslanika koji neopravdano odsustvuju sa zasijedanja, usvojene prije gotovo četiri mjeseca, a još se ne primjenjuju, strah me je da je na djelu neprincipijelna politička trgovina, kazao je za Pobjedu Andrija Popović, predsjednik Liberalne partije.

Popović je predlagač izmjena Poslovnika, usvojenih 31. jula, po kojima se poslanik za neopravdano odsustvo iz parlamenta duže od 30 dana kažnjava oduzimanjem 50 odsto plate, a onome ko neopravdano odsustvuje sa jedne sjednice plata se umanjuje za 40 odsto.

Komentarišući to što je Administrativni odbor prepustio generalnom sekretaru i Kolegijumu da donese odluku o kriterijumima za procjenu opravdanosti, odnosno neopravdanosti odsustva poslanika, Popović je rekao da Odbor to nije smio učiniti.

"Administrativni odbor nije smio prepustiti tako važnu odluku bilo kojem inokosnom organu i pojedincu. Kako Administrativni odbor odlučuje o sankcijama poslanika i u drugim slučajevima, tako je logično morao i mora i u ovom", istakao je Popović.

On kaže da će insistirati na hitnom sprovođenju novih poslovničkih odredbi.

"Suština izmjena Pravilnika koje je LP inicirala bila je da prevaziđe političke tenzije i pomogne ozdravljenju političke scene. Naravno, i da građanima koji su birali svoje predstavnike a koji gotovo cijeli mandat nijesu radili nijedan dan, pruži satisfakciju i pokaže da odgovornost mora postojati na svakom nivou i da se mora uvažavati glas građana. Nažalost, usvajanje i sada implementacija ovog rješenja naišla je na mnoge prepreke koje nijesmo očekivali. Insistiraćemo na što hitnijem sprovođenju onoga što je obaveza oko koje smo se svi saglasili i usvojili da se mora sprovoditi od ovog zasijedanja Skupštine", rekao je Popović.

Na pitanje očekuje li da će Odbor za izbornu reformu završiti u novom roku posao, Popović je odgovorio da nije optimista.

"Nijesam optimista. Teško je očekivati da se tako obiman i suštinski važan posao može obaviti kvalitetno u tako kratkom roku. Naročito imajući u vidu odnos opozicije prema radu ovog odbora koji dominantno i ne učestvuju u radu", istakao je Popović.

On je, na pitanje vjeruje li u iskrenu namjeru i vlasti i opozicije da se taj posao dovede do kraja, kazao da se moraju prevazići uskopartijski interesi.

"Ako se prevaziđu uskopartijski interesi i dnevnopolitička nadgornjavanja i egoizmi, možda je i moguće doći do rješenja u najboljem interesu države i napretka", dodao je Popović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније