Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

20. 11. 2019. 14:06 >> 20:00
12

PREMIJER TVRDI

Nećemo dati povod za zaustavljanje EU puta

Premijer Duško Marković rekao je da u Vladi Crne Gore na Non paper gledaju pozitivno, ocjenjujući da je njima jasno konstatovan napredak u oblasti vladavine prava. Marković je rekao i da se Crna Gora ne plaši od bilo kojeg modela ili pristupa politici proširenja EU, ako se u prvi plan stavlja kvalitet reformi.

Poslanik SDP-a Ranko Krivokapić ukazao je da se nagovještava novi pristup Evropske unije u pregovorima o pristupanju, koji će, kako je rekao, smanjiti prostor za simuliranje reformi, postrožiti kriterijume i zahtjeve.

Marković je poručio da naši rezultati neće biti povod za bilo kakvog zaustavljanje procesa pregovora s EU, a trenutni izazovi u EU ne utiču na našu punu posvećenost reformama.

Govoreći o dokumentu "Non paper", premijer je rekao da ga možemo sagledavati i pozitivno i negativno, jer on uvijek obuhvata i napredak i preostale izazove.

"Treba ga čitati samo u cjelosti, a ne posebno dio koji neko želi da vidi ili čuje. Mi u Vladi na ovaj Non paper gledamo pozitivno, i ocjenjujemo da je njime konstatovan jasan napredak u oblasti vladavine prava, ali sagledavamo i ostale aspekte u kojima nijesmo dobili pozitivnu ocjenu", rekao je Marković.

On tvrdi i da ne stoji teza o suštinskom nazadovanju, koja se nigdje u dokumentu ne spominje.

"Ovakav dokument vidimo kao uput šta i kako dalje. U EU ne ulazi Vlada, već cijelo društvo, a na putu ka članstvu svaka grana treba da snosi svoj dio odgovornost", rekao je Marković.

Kaže i da nigdje ne stoji ocjena da je Crna Gora zarobljena država.

"Kad govorimo o novom pristupu EU u pregovorima, za sada smo na terenu predloga jedna države. Još je rano govoriti o mogućimi uticajima na pregovarački proces u Crnoj Gori", rekao je Marković.

Premijer je rekao da je Non paper nastao kao strateški dokument i povod za rješavanje krupnih pitanja koja stoje pred EU.

U odgovoru premijeru Markoviću, Krivokapić je rekao da Francuzi kažu da su frustrirani Srbijom i Crnom Gorom.

Premijer tvrdi i da je Crnu Goru bojkot opozicije vratio godinu unazad. Pozvao je opoziciju da prekine bojkot, u izglasa izborno zakonodavstvo, što će, smatra on, našu zemlju odmah svrstati "u top državu u procesu integracija". 

"Zarobljena država nije moj termin, ustvari jeste, ali je postao zvaničan termin. Imate ga u Strategiji EU za Zapadni Balkan", istakao je Krivokapić.

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније