Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

22. 11. 2019. 16:20   >>  16:19 1

SDP

Građani isuviše opterećeni akcizama i porezima

Akcize na gorivo bi, kako su ocijenili poslanici Socijaldemokratske partije (SDP), trebalo vratiti na nivo prije povećanja 2017. godine, dok u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) smatraju da bi se time ugrozila redovnost isplate penzija, socijalnih davanja i zarada.

Poslanik SDP-a, Raško Konjević, čija partija je predložila izmjene i dopune Zakona o akcizama, ocijenio je da nije korektno da se teret fiskalne konsolidacije prenosi samo na građanina, koji je sa prosječnom zaradom između 511 i 514 EUR bio isuviše opterećen akcizama i porezima da bi bilo prostora za njihovo uvećanje.

„Naš predlog je da vratimo akcize gdje su bile. Prosječan crnogorski građanin je isuviše opterećen, odnosno država isuviše uzima od njega puneći budžet, a to mu ne vraća ni kroz zaradu onih ljudi koji rade u javnom sektoru“, naveo je Konjević tokom skupštinske rasprave.

On je kazao da je 2009. godine cijena litra benzina bila ispod jednog EUR, a danas je oko 1,3 EUR. To znači da je građanin za deset godina opterećen oko 40 centi više.

Konjević je dodao da države na različit način određuju koliko će novca uzeti od građana kroz akcize i porez na dodatu vrijednost (PDV).

"Crna Gora uzima više od građana nego Austrija, Rumunija, Mađarska, Hrvaatska, Makedonija i Bosna i Hercegovina (BiH), i po osnovu akciza, i po osnovu PDV-a“, rekao je Konjević.

Predlog SDP-a je, kako je dodao, da se akcize vrate na nivo prije povećanja 2017. godine, za šta ima dovoljno osnova.

„Dolazimo do nekoliko paradoksa, jer Vlada svojom ekonomskom politikom kaže da smo tigar u ekonomiji i da imamo najbrže rastuću ekonomiju. Ako nam tako ide, onda imamo dovoljno prostora da ukidamo namete koje smo nametnuli građanima, što ne radimo“, kazao je Konjević.

On smatra da bi trebalo da ima dovoljno prostora da se ukinu i nameti prema poslodavcima.

„Takođe, zarade građanima ne mrdaju. Mininmalna zarada je manja čak nego na Kosovu“, dodao je Konjević.

Poslanik DPS-a, Nikola Rakočević, saopštio je da akcize spadaju u paket odgovorne politike Vlade.

„U 2016. godini smo imali 182 miliona EUR prihoda od akciza, u 2017. godini 225 miliona, u prošloj 220 miliona, dok u ovoj godini bilježimo rast u odnosu na prošlu godinu“, rekao je Rakočević.

On je dodao da su prihodi od akciza jedan ozbiljan element ukupnih primitaka budžeta.

„Ako bismo pristupili revidiranju takve politike, ugrozili bismo redovne isplate penzija, socijalnih davanja i plata zaposlenih u zdravstvu i prosvjeti“, tvrdi Rakočević.

Prema njegovim riječima, cijena goriva je u značajnoj mjeri uslovljena fluktuacijama na globalnom tržištu i to ne zavisi samo od Crne Gore.

„Nijedan proizvod, niti usluga nije poskupila zbog povećanja akcize na gorivo i to je bila dobra odluka, jer smo obezbijedili ozbiljne prihode za budžet, a samim tim učinili da naša ekonomija raste brže i da isplate svih davanaja teku nesmetano“, naveo je Rakočević.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Branko Radulović, kazao je da će taj poslanički klub podržati SDP-ov Predlog izmjena i dopuna zakona o akcizama.

„Ovaj predlog ima ekonomsku logiku, koja nije populistička. Taj dio funkcije koji kaže ako smanjite impute na neki tehnološki postupak, on će ukupno biti jeftniji, tražnja će biti veća i on će biti dostupan“, rekao je Radulović.

Prema njegovim riječima, ako je neko direktni potrošač, a smanji se cijena goriva, onda će on imati veću kupovnu moć kao građanin, bolje živjeti i više kupovati.

„Ali zaboravili ste da i ako građani budu manje plaćali, sumnjam da će pojefitniji karte i hljeb, imajući prethodno iskustvo“, naveo je Radulović.

On je dodao da je to priča koja uzburkava crnogorsku javnost i ukazuje na promašenu ekonomsku politiku.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније