Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

23. 11. 2019. 16:37 >> 16:47
2

VUKOVIĆ

Intervencijom na ustavnim rješenjima do stabilnog tužilaštva

Tužilačka organizacija i dalje će biti nestabilna, bez promišljene intervencije na ustavnim rješenjima, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković.

Vuković je agenciji Mina kazao da sadašnje stanje nikome ne odgovara, da su trenutna rješenja o izboru prvih ljudi tužilačke organizacije nedostatna i u praksi izazivaju velike probleme.

On je rekao da se u uporednom pravu ne mogu naći slična rješenja, u bilo kojoj demokratskoj državi.

Vuković smatra da nadležni i kompetentni treba da se uključe i da se promišljeno, ali bez velikog odugovlačenja i u skladu sa predviđenim procedurama, radi na izmjeni sadašnjih rješenja, ili da se promisli o sadašnjim ustavnim rješenjima koja su unijeta 2013. godine.

„Mislim da ćemo bez te intervencije na najvišem pravnom aktu i dovođenja u realne i podrazumjevajuće okvire čitave te problematike i ubuduće, u kontinuitetu, imati samo probleme i nestabilnost kada je tužilačka funkcija u pitanju“, naveo je Vuković.

On je poručio da Crna Gora ne može bježati od svjetske prakse.

„Ne možemo biti veće demokrate od starih demokratija sa dugom tradicijom, kojima je položaj tužilačke funkcije davno određen i varira samo u nijansama“, naveo je Vuković.

Kako je objasnio, u tim sistemima tužilačka organizacija je dio izvršne vlasti.

„To je funckija odbrane interesa države. To je advokat države u postupku pred nezavisnim sudovima, a naspram njega nalaze se advokati druge stranke u postupku“, rekao je Vuković.

Prema njegovim riječima, situacija je takva da je tužilačka organizacija i funkcija izvedena na nivo četvrte grane vlasti, po manifestaciji i načinu funkcionisanja.

Vuković smatra da način izbora nosilaca tužilačke funkcije dodatno komplikuje čitavu situaciju.

„Čitavu stvar treba racionalizovati, ali ne na štetu demokratije i osnovnih zadataka koji treba da budu ostvareni preko tužilačke organizacije, a posebno ne na štetu podrazumjevajućeg, očekivanog i potrebnog položaja te važne državne funkcije u sistemu organizacije vlasti“, naveo je Vuković.

Sadašnje stanje, kako je naglasio, traži promišljene, ali ne i ishitrene intervencije.

„Bez adaptacije ustavnih rješenja teško možemo zakonskim rješenjima korigovati ono što je ustavnim promjenama temeljno etablirano, tako da u svojoj manifestaciji objektivno izaziva probleme“, kazao je Vuković.

Kako je dodao, sadašnje stanje potrebno je promijeniti na adekvatan, odgovarajući i primjeren način, odnosno onako kako je to praksa u najrazvijenijim državama svijeta, u svim zemljama Evropske unije.

„Ovakva rješenja i praksu koju mi imamo nijesam mogao naći u bilo kom drugom pravnom sistemu i ustavnoj organizaciji bilo koje države“, naglasio je Vuković.

On smatra da pokušaji krečenja i drugačijeg dizajniranja postojećih rješenja dugoročno nijesu zdravi i ne vode krajnjem cilju - funkcionalnijoj tužilačkoj organizaciji od početka do kraja, od načina izbora do njenog statusa.

Vuković je poručio da tužilačkoj organizaciji treba obezbijediti položaj primjeren savremenim demokratskim sistemima, kakav je i crnogorski sistem uravnoteženog parlamentarizma.

„Znam da je u predsjedničkim ili polupredsjedničkim sistemima položaj vlade drugačiji, nego što je u sistemima kakva je Crna Gora. Shodno tome položaj drugih državnih organa je prilagođen tom tipu sistema i nije identičan kao u sistemu koji smo mi Ustavom zacrtali“, rekao je Vuković.

Prema njegovim riječima, ovako radikalni iskoraci od uobičajene prakse statusa i položaja tužilačke organizacije ne samo da su nepoznati ili teško uporedivi sa međunarodnom demokratskom praksom, nego i izazivaju određene probleme u Crnoj Gori.

„To će se dešavati i kratkoročno i dugoročno, ako ne promislimo iskustvo koje posljednjih godina imamo u načinu funkcionisanja tužilačke organizacije“, zaključio je Vuković.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније