Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

25. 11. 2019. 13:40   >>  13:42 14

OMBUDSMAN

Čin trojice ambasadora nedopustiv

Iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, saopšteno je da je čin trojice crnogorskih ambasadora koji će platili novčanu kaznu, koju je sud izrekao zbog diskriminatorskih poruka Mirni Nikčević, nedopustiv.

Najave da će kaznu izrečenu za protivpravno ponašanje koje se ogleda u aktima diskriminatorne prirode Mirne Nikčević, platiti visoki diplomatski predstavnici Crne Gore, (ambasadori Miodrag Vlahović, Nebojša Kaluđerović i Željko Perović), a koja joj je izrečena zbog vrijeđanja vjernika Mitropolije crnogorske-primorske, za Zaštitnika ljudskih prava i sloboda je nedopustivo i može imati posljedice za sve buduće slučajeve sa sličnom pozadinom.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda ističe da je legitiman privatni čin svakog pojedinca odluka o sopstvenoj finansijskoj pomoći bilo kada i bilo kome, ali kada se u kontekst ovog čina stavi objašnjenje da je jedan od motiva koji je potrebno posebno obrazložiti plaćanje kazne za lice koje se oglašava krivim za delikt diskriminatorne prirode, neminovno se nameće zaključak o nedopustivom odnosu prema samom deliktnom ponašanju u konkretnom slučaju, a ne samo kolegijalnosti i/ili empatiji kao motivu.

"Ovo naročito u okolnostima kada je već bilo poznato da je cilj takvog ponašanja da iskaže uvrede prema određenom dijelu populacije u Crnoj Gori na naročito brutalan način, te kada se slično ponašanje manifestuje i nakon izvršenja same deliktne radnje za koju je kazna izrečena. Osim toga, u slučaju plaćanja kazne za utvrđeni delikt bila bi iskompromitovana svrha sankcije koju u svojoj odluci izriče sud, imajući u vidu da je ona usmjerena prema počiniocu 'da bi se izrazio društveni prekor prema njemu zbog izvršenog prekršaja i da se utiče na njega i sva ostala lica da ubuduće ne čine prekršaj'. Tako bi i sama najava plaćanja kazne (čak i da to nije učinjeno) upućivala jasnu poruku javnosti o faktičkom nekažnjavanju u situaciji kada osnovni teret sankcije dobrovoljno i nedvosmisleno preuzima neko drugi, a ne onaj kome je izrečena, sa ciljem da počiniocu olakša položaj, koji je nastao upravo kao posljedica izvršenog delikta. Kada se to čini sa najviših diplomatskih adresa, pa čak i u personalnom kapacitetu, to može imati ozbiljne posljedice na sve buduće slučajeve sa sličnom pozadinom, a naročito na homogenost crnogorskog društva u osudi ovakvih akata i prihvatanje najviših civilizacijskih i evropskih vrijednosti kada su ovakve pojave u pitanju", ističe se u saopštenju Ombudsmana.

Kako se dodaje, jedan dio zajedničkog saopštenja dilpomata izdatog ovim povodom Institucija bezrezervno podržava, naročito kada se zahtijeva odlučna borba protiv svih oblika mržnje i netolerancije u Crnoj Gori, bez obzira od koga potiču i prema kome su upućeni, što ni u kom slučaju ne znači da to treba činiti podrškom onima koji takve delikte podstiču ili izvršavaju. O takvom opredjeljenju svjedoče brojni primjeri iz prakse institucije u kojima se na direktan i konkretan način vrši osuda takvih akata.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније