Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: M.L.B.

26. 11. 2019. 11:14 >> 11:16

NIMANBEGU

Teško ćemo posao završiti do 18. decembra

Prvi rezultati rada Odbora za reformu izbornog zakonodavstva uskoro bi trebalo da budu konkretizovani, saopštio je u intervjuu Radiju Crne Gore, potpredsjednik Skupštine i funkcioner Force Genci Nimanbegu.

“Vjerovatno će u proceduru prvi ići predlog zakona koji će biti usaglašen između opozicije i pozicije u radnoj grupi gdje ja predsjedavam, radi se o izmjenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji. Mislim da je to pozitivan signal za druge zakone i druge radne grupe u ovom Odboru. Mislim da je realno očekivati da će i ovaj rok, 18. decembar teško biti ispoštovan. Treba analizirati 14 zakona, čak i mogućnost izmjene Ustava je pred nama“, naveo je Nimanbegu.

Početkom decembra, najavljuje Nimanbegu, predstavnici Albanaca iz više partija u parlamentu, Odboru će dostaviti svoj predlog rješenja o boljoj zastupljenost i drugačijoj podjeli i dostupnosti mandata.

“Naše izmjene idu ka tome da imamo lakši prag ulaska u parlament, a sigurno ćemo otvoriti priču oko predstavljanja i drugih manjina, na koji način garantovati mjesta u parlamentu za političke predstavnike određenih nacionalnih zajednica. Naša zastupljenost bi morala biti mnogo veća posebno u izvršnoj vlasti”, jasan je Nimanbegu.

Kaže da će mjesta za političke predstavnike Albanaca u izvršnoj vlasti biti i među ključnim zahtjevima za postizbornu koaliciju ako stranke aktuelne vladajuće koalicije pobijede i na izborima naredne godine.

Teško prihvatiti neku tehničku vladu

Na pitanje zašto je vlast, ako je već uvjerena u novu izbornu pobjedu, tvrda protiv opozicionog zahtjeva za tehničkom vladom potpredsjednik Skupštine kaže da je situacija sada drugačija u odnosu na onu 2016, kada je ostala bez većine i pristala na Vladu izbornog povjerenja.

“Zbog toga je teško prihvatiti neku tehničku vladu ako imate stabilnu skupštinsku većinu”, poručio je Nimanbegu.

Nimanbegu ne vjeruje da bi opozicija bojkotovala izbore, jer bi samo ona i građani koje predstavlja, kako kaže, bila na gubitku.

“Bojkota teško i da će biti i ako ne bude nekog rezultata u ovoj grupi oko izbornog povjerenja”, navodi Nimanbegu.

Potpredsjednik Skupštine pozdravlja najave iz opozicionih redova da je, ako se usaglase zakoni na kojima se radi, moguć je dogovor i o načinu izbora tužilaca i Sudskog savjeta.

”Iako je rok tijesan, nadam se da će do kraja godine doći do usvajanja zajedničkih rješenja. Sve zavisi,opet, od pregovora u Odboru za izborno zakonodavstvo”, ističe Nimanbegu.

Nije se smjelo desiti, izričit je potpredsjednik parlamenta, da Vrhovni i Specijalni državni tužioci nerazumno odbiju da dođu na sjednicu Odbora za antikorupciju, kad je trebalo da se razmatra rad tužilačke organizacije.

“Ako je tema dio nekog procesa pa bi iznošenje u javnost moglo nanijeti štetu, ili Odbor nije nadležan, to je trebalo reći na sjednici”, kaže Nimanbegu.

Stoga, pozitivnom ocjenjuje inicijativu predsjednika parlamenta da se, istim povodom, zakaže sjednica Odbora za politički sistem.

“Inicijativa da se sada razmotri posebni izvještaj Tužilastva sigurno je rezultat i nekih afera ili dešavanja oko ili u Tužilaštvu, sa javnim ličnostima. Svi oni koji su pokrenuli tu inicijativu, pa i predsjednik parlamenta Brajović na taj način pokazuje i spremnost i otvorenost, ne samo našeg parlamenta nego i njegovu ličnu- da javno govorimo o svim problemima u društvu”, naglašava Nimanbegu.

Vladina stambena politika da bude transparentna

Kaže da bi vladina stambena politika za funkcionere morala biti transparentna ali, ne podliježe demagoškim pričama o korupiji, tvrdeći da je s tim u vezi na sceni “medijska histerija”.

Vlada je, cijeni Nimanbegu, neopravdano kasnila sa predlogom novog Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola i izmjenama akta o javnom redu i miru, kojima bi se ukinulo sankcionisanje isticanja simbola drugih država.

Za slobodniju upotrebu nacionalnih simbola

Nada se da će se taj problem, ne samo Albanaca nego svih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori otkloniti “ i da ćemo slobodnijom upotrebom nacionalnih simbola imati smirivanje tenzija oko toga”.

Funkcioner Force Genci Nimanbegu ističe da ovdašnje albanske političke partije imaju kvalitetnu saradnju sa onima na Kosovu i u Albaniji, ali posljednja dešavanja u regionu oko stvaranja „Malog Šengena“ mogla bi, kaže, dovesti do udaljavanja od takve politike Vlade u Tirani.

“Postoji mnogo neriješenih pitanja na Zapadnom Balkanu (međusobno priznanje Kosova i Srbije, različit odnos prema članstvu u NATO-u, Rusiji...). Nema „Mini Šengena“ bez pomirenja na Zapadnom Balkanu,a bez toga „Mini Šengen“ može da se pretvori u alternativu članstvu u Evropskoj uniji”, tvrdi Nimanbegu.

Gorica Milošević, novinar Radija Crne Gore

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније