Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

26. 11. 2019. 13:15 >> 13:14

DELEGACIJA CG U SLOVAČKOJ

Na Balkanu da postoji samo proces pridruživanja EU

Na Zapadnom Balkanu treba da postoji samo jedan proces - pridruživanje Evropskoj uniji, dok svi drugi procesi vode region u drugom pravcu, ocijenili su ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Slovačke Miroslav Lajčak i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić na sastanku u Bratislavi.

Crna Gora ostaje posvećena unutrašnjim reformama, kazao je Nikolić, uz ocjenu da bi bilo višestruko korisno ukoliko bi i Brisel, po ugledu na Vašington, uskoro imenovao specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.

"Proces pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji treba dovršiti u skladu sa pravilima koja su ustanovljena na početku procesa", zajednička je ocjena Lajčaka i Nikolića.

Uz obećanje o daljoj snažnoj podršci Crnoj Gori na njenom evropskom putu, Lajčak je delegaciji Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, koju pored predsjednika Odbora, čine i poslanici dr Dragutin Papović i Miloš Nikolić, saopštio da su u Evropskoj uniji svjesni da je potrebno više pažnje posvetiti Zapadnom Balkanu.

Kako se navodi u saopštenju Odbora za međunarodne odnose, Papović i Nikolić su kazali da crnogorska državna politika ne gubi entuzijazam povodom procesa evropskih integracija, bez obzira na posljednje obeshrabrujuće poruke Evropskog savjeta.

"Zvanični predstavnici Slovačke Republike su najneposrednije svjedočili novom rađanju države Crne Gore", poručili su članovi Odbora podsjećajući na demokratski pečat koji su tom procesu dali Miroslav Lajčak i František Lipka.

Domaćin posjete, predsjednica Odbora za vanjske poslove slovačkog Parlamenta Katarina Čafalvajova saopštila je da je Crna Gora vidno napredovala u pogledu usvajanja evropskih vrijednosti.

Uz osvrt na globalnu politiku, sagovornici su ocijenili da se stavovi Slovačke i Crne Gore po mnogim pitanjima podudaraju, imajući u vidu da Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, usklađuje svoju vanjsku politiku sa politikom Unije.

Delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sastala se i sa potpredsjednikom Narodnog vijeća Slovačke Republike Martinom Klusom, predstavnicima odbora za vanjske i evropske poslove, te predsjednikom Grupe prijateljstva Parlamenta Slovačke sa Crnom Gorom Dušanom Čaplovičem.

Sastancima u Bratislavi prisustvovao je i amabasador Crne Gore u Slovačkoj Republici Željko Perović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније