Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

29. 11. 2019. 07:07   >>  17:20 17

BOGOSAVLJEVIĆ

DPS stabilan, raste DF, a padaju Demokrate

Profesor dr Srđan Bogosavljević, član Upravnog odbora renomirane međunarodne agencije Ipsos Adria, ocjenjuje da sva istraživanja pokazuju da građani Crne Gore većinski podržavaju ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, ali i da je stabilan trend povjerenja u EU.

"Crna Gora je po mnogo čemu specifična i jedinstvena, ali to se nalazi van javnomnjenjskih stavova - prije svega u prirodnom i istorijskom nasljeđu. U javnom mnjenju srijećemo različite kombinacije 'već viđenog' iako je stav - 'da, smo mi posebni' - itekako rasprostranjen. No, uprkos tom stavu o posebnosti, istina je da je u Crnoj Gori proevropsko raspoloženje veoma visoko i veoma stabilno. I na pitanje vezano za ulazak u Evropsku uniju, ali i na pitanje o generalnoj ocjeni EU - gdje su u Crnoj Gori oba indikatora uvijek - iznad 60 odsto! Što je bitno različito i bolje nego u Srbiji, ali je nalik ostalim zemljama regiona Zapadnog Balkana", kaže za Pobjedu dr Bogosavljević.

Na pitanje koji problemi najviše pogađaju građane Crne Gore, nezavisno od političke orijentacije, Bogosavljević kaže da postoji veći broj pitanja koja se bave time i više načina da se to sazna.

"Lično, najviše volim kada se građanima ne nude problemi koje treba da ocijene ili rangiraju, već da sami kažu tri problema za koje smatraju da je njihovo rješavanje od najveće važnosti za Crnu Goru. Problem broj jedan je nezaposlenost, a broj dva nizak standard - odnosno niski prihodi. Nezaposlenost je jako dugo na prvom mjestu, danas to navodi 48 odsto građana, a niske plate se javljaju kao problem za 28 odsto građana. Potom se po značaju pominju kriminal, korupcija itd", reka je on.

Ono što upada u oči je da dva najznačajnija problema imaju suprotno kretanje - za 5 godina ,,nezaposlenost“ kao najznačajniji problem je u novembru 2013. pominjalo 65 odsto građana, a sada 45 odsto. Suprotno je kretanje broja onih koji pominju standard i plate gde se vidi rast sa 15 na 28 odsto u istom periodu. Ovo je naravno lako objasniti - kada se nema posao onda se ne razmišlja o plati, ali samo dok se ne dobije posao.

Govoreći o odnosu snaga političkih struktura u zemlji, Bogosavljević kaže da je opstanak iste ili gotovo iste vladajuće koalicije i uporna nastojanja iste ili gotovo iste garniture u opoziciji – jedna od karakteristika koja u Crnoj Gori dugo traje.

"Kada se ocjenjuju ličnosti, ima dosta onih koji uživaju simpatije građana, ali kada se traži osoba od najvećeg povjerenja, onda je tu neprikosnoven - Milo Đukanović. Slično je i sa strankama: puno opozicionih stranaka ima vidljivost, ali i velike oscilacije - kao da se opoziciono biračko tijelo pomjera od jednih ka drugima i nazad. Nasuprot njih je vlast, gdje DPS ima stabilno i lojalno biračko tijelo, te iako nema natpolovične rejtinge ipak je ubjedljivo pojedinačno najjača stranka i teško može biti ugrožena bez ozbiljnih programskih i političkih konsolidacija na opozicionoj strani", rekao je on.

Bogosavljević navodi da je u proteklih godinu dana DPS stabilan sa izuzetno visokim stepenom lojalnosti birača i kreće se u rasponu između 37 i 41 odsto opredijeljenih birača.

"Već duže se na drugom mjestu smenjuju DF i Demokrate pri čemu je posljednjih par mjeseci jasno uočen trend rasta Demokratskog fronta i pad Demokrata", kaže on.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније