Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 11. 2019. 15:39   >>  15:39

POPOVIĆ U FRANCUSKOJ

"Da razmislimo o novom konceptu liberalizma"

Potrebno je da konačno razmislimo o novom konceptu liberalizma, prilagođenom 21. vijeku, a ne 19. ili 20. koji i dalje slijedimo, kazao je predsjednik Liberalne partije Andrija Popović.

Kako navode, Popović učestvuje na međunarodnoj Konferenciji “Povratak Evropi, 1989-2019” u Parizu.

“O oporavku demokratije u Istočnoj i Srednjoj Evropi, te posljednjih 30 godina tranzicije i demokratizacije nakon pada gvozdene zavjese govore poslanici Evropskog parlamenta, ali i država Istočne i Jugoistočne Evrope, dok je Popović jedini poslanik iz Crne Gore na tom prestižnom međunarodnom skupu”, piše u saopštenju.

Popović se danas susreo i sa potpredsjednikom francuskog Parlamenta Silvianom Vasermanom, kao i poslanikom Frederikom Petitom ispred grupe predsjednika Emanuela Makrona koja je dio saveza liberala Evrope sa ALDE, čiji je LP član.

Govoreći na panelima o kraju starog sistema i utopije i kreiranju novih elita i nacionalnog sjećanja, Popović je kazao da su u svakom vremenu elite odraz društva i njegovih vrijednosti, ali je i društvo i njegova većina odraz onoga što su njihove elite.

“Postavlja se pitanje kakvo društvo su nam ostavile stare elite, ali i kako danas takvo društvo grade nove elite i u kojem smjeru”, rekao je Popović.

On je, u diskusiji o budućnosti Evrope, naveo i da iskustvo zapadnog Balkana govori o važnosti stalne borbe za slobodu i otvoreno društo i da decenije progresa ne moraju da znače ništa i mogu da se uruše preko noći.

“Naravno, ukoliko se stalno iznova i iznova ne gradi kultura dijaloga, kritičke svijeti i stalnog prisjećanja na tjekovine slobode i onoga što donosi njen gubitak. Mnoge balkanske države nijesu prošle proces kompletne demokratske tranzicije, čak i neke koje su dio EU, i ne može se reći da su konsolidovane demokratije. Važan segment koji je kočio taj proces jeste bio i odbijanje suočavanja sa prošlošću”, dodao je Popović.

Na međunarodnoj konferenciji francuskog Parlamenta i fondacije Konrad Adenauer u Parizu govorili su i poslanici Evropskog Parlamenta, ALDE saveza liberala, ali i poslanici iz Njemačke, Poljske, Češke, Srbije, Francuske, Hrvatske, Bugarske, Austrije, Albanije, Slovenije i drugi.

Popović se susreo i sa ambasadorom Crne Gore u Francuskoj Ivanom Ivaniševićem, koji je učesnik te Konferencije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније