Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

30. 11. 2019. 11:01   >>  22:58 6

ZAEV I MARKOVIĆ

S. Makedonija i CG u EU bez alternative

Crna Gora i Sjeverna Makedonija imaju odlične bilateralne odnose, a puna integracija dvije države u Evropsku uniju nema alternativu, ocijenjeno je na sastanku crnogorskog i makedonskog premijera Duška Markovića i Zorana Zaeva održanom u Podgorici.

 

"Naši bilateralni odnosi su fantastični, nemamo otvorenih pitanja već samo potrebu da radimo zajedno za bolje naših država i cijelog regiona“, kazao je premijer Marković.

Na satanku je razgovarano o daljoj evropskoj integraciji dvije zemlje.

Istaknuto je zajedničko očekivanje da će se proces unutrašnje konsolidacije EU i razmatranje novih modaliteta procesa pregovora odvijati što prije, kako bi Zapadni Balkan mogao dinamičnije da napreduje na putu ka Uniji.

Marković je, kako je saopšteno, istakao da bez obzira na ove procese u Uniji, Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena reformama u evropskoj agendi koja nema alternativu.

Marković je posebno istakao punu podršku Crne Gore skorom punopravnom članstvu Sjeverne Makeodnije u NATO i podvukao spremnost naše države da na svaki način pomogne u pripremi, te podijeli svoja iskustva kao do sada najmlađa članica Alijanse.

Premijer Zaev je zahvalio Crnoj Gori što je prva od zemalja članica NATO-a ratifikovala njihov Protokol o pristupanju i izrazio nadu da će Sjeverna Makedonija u toku naredne godine postati punopravna članica Alijanse.

"Premijeri su se saglasili da je regionalna saradnja izuzetno važna te da je dalje treba jačati, a predsjednik Marković je u tom kontekstu naglasio značaj Berlinskog procesa i ispunjavanja agende povezivanja kao okvira koji može dati značajan doprinos razvoju regiona", navode iz Vlade.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније