Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dan, Objavio: I. P. ]

01. 12. 2019. 07:24   >>  17:38 2

PREDLOG DEMOKRATA

Opozicija da bude na čelu OIK-a

Predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) trebalo bi da bude imenovan na predlog parlamentarne opozicije, glasi jedan od predloga kojim će se baviti skupštinski Odbor za sveobuhvatne izborne i druge reforme. To je smišljeno u cilju definisanja rješenja za prve fer i slobodne izboreu Crnoj Gori.

Konkretno, Demokratska Crna Gora inicirala je novo uređenje Opštinske izborne komisije, gdje bi se njen predsjednik imenovao na predlog skupštinske opozicije.

"Kandidata za predsjednika OIK predlaže partija, odnosno grupa birača, koja je samostalno ili u okviru koalicije, na prethodnim izborima dobila najveći broj odborničkih mandata u okviru skupštinske opozicije. U slučaju da je više partija, odnosno grupa građana, u okviru skupštinske opozicije dobilo isti broj mandata, pravo predlaganja kandidata za predsjednika OIK pripada partiji, odnosno grupi birača, koja je osvojila najveći broj glasova", navodi se u predlogu Demokrata.

Takođe, u slučaju da je više partija, odnosno grupa građana, u okviru skupštinske opozicije dobilo isti broj mandata i isti broj glasova, o tome ko ima pravo da predloži predsjednika OIK odlučuje se žrijebom.

Sekretara OIK predlaže predsjednik komisije, a bira ga OIK dvotrećinskom većinom svih članova ističe se u dokumentu predatom skupštinskom odboru.

Ističe se da se tri člana OIK imenuju na predlog tri partije koje su na prethodnim izborima dobile najveći broj mandata u okviru skupštinske većine, a u slučaju istog broja mandata, najveći broj glasova.

Za člana se imenuje po predstavnik partije koja je dobila drugi najveći broj mandatau okviru skupštinske opozicije, a u slučaju istog broja mandata najveći broj glasova.

"Ukoliko u odgovarajućoj skupštini opštine postoji samo jedna opoziciona partija, odnosno grupa birača, u sastav OIK imenuju se i predsjednik i član komisije na predlog te partije, odnosno grupe birača", kazale su Demokrate.

Kako se napominje, predsjednik komisije, njegov zamjenik i sekretar, kao i članovi komisije imenuju se iz reda diplomiranih pravnika, a zamjenici članova komisije imenuju se, no pravilu, iz reda diplomiranih pravnika.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније