Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

01. 12. 2019. 07:55 >> 17:38

POLJSKI MINISTAR

Tražimo da EK ubrza proces proširenja

Poljska je oprezna zbog francuskog prijedloga da se pristupanje zemJjama kandidatima za članstvo u EU dozvoli tek nakon što se završi reforma Unije,jer je prema našem mišljenju, nemoguće odrediti kada će takva reforma biti završena, kazao je u intervjuu za Pobjedu ministar spoljnih poslova Poljske Jacek Čaputović.

 

Šef poljske diplomatije naglašava i kako u francuskom dokurnentu pije precizirano na koje se zemlje to odnosi, odnosno da li samo na ope koje još nijesu započele pregovore ili i na Crnu Goru i Srbiju.

Čaputović ističe i kako se većina članica EU zalaže za proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana.

Tu tvrdnju potkrepljuje time što se u međuvremenu broj potpisnika pisma, koje je nedavno sa kolegama iz Austrije, Češke, Slovačke, Slovenije i Italije uputio EK sa zahtjevom da države članice dostave prijediloge za ubrzavanje procesa proširenja na Zapadni Balkan, povećao na petnaest.

"Ključni element tog pisma je poziv Evropskoj komisije da predstavi prijedloge kako da se proces pridruživanja učini efikasnijim. S jedne strane, odnosi se na francuske prijedloge koje je predsjednik Makron predstavio u oktoru. Sa druge strane, na ovaj način Poljska i drugi potpisnici pisma naglašavaju ulogu EK kao institucije koja je nadležna za vođenje pregovora o pristupanju sa kandidatima u ime država članica, a samim tim i institucije nadležne za usmjeravanje ovog procesa", rekao je Čaputovič.

Pipsmo o evropskim perspektivama Zapadnog Balkana je, kako je rekao, napisano kao odgovor na izostanak odluke Evropskog savjeta u oktobru o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

"Pismo su potpisali ministri posljnih poslova šest država članica EU i to Poljske, Austrije, Češke, Slovačke, Slovenije i Italije. Međutim, i mnoge druge države su se pridružile i broj potpisnika se povećao na 15 za samo nekoliko dana. Ovo dokazuje da se većina zemalja članica zalaže za proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana", rekao je poljski diplomata.

On je rekao da se nada da će dokument EK omogućiti konstruktivnu raspravu prije sastanka Evropskog savjeta 2020. godine.

"Istovremeno, očekujemo da se sastanak Savjeta u martu završi donošenjem odluke o otvaranju pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom", kazao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније