Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

01. 12. 2019. 13:03 >> 13:02
4

ĐUROVIĆ VJERUJE

Nova EK raspoložena za priču o proširenju

Nova Evropska Komisija (EK) spremna je da principi politike proširenja i dalje budu onakvi kako su uspostavljeni i da otvori dijalog sa državama članicama, u cilju unapređenja metodoloških aspekata pristupanja, ocijenila je profesorica Ekonomskog fakulteta Gordana Đurović.

 

EK u novom sazivu, sa Ursulom fon der Lajen na čelu, danas počinje sa radom.

Đurović je kazala da se ne očekuju neke velike promjene, ali da postoji potreba da se o politici proširenja ponovo razgovara kako bi se ona na određeni način precizirala.

“Novu EK treba dočekati sa pristupom da je ona raspoložena da osnovne principe politike proširenja drži i dalje onakvim kakvi su uspostavljeni, a da se otvori dijalog konferencija sa svim državama članicama, kako bi se metodološki aspekti pristupanja unaprijedili”, rekla je Đurović za agenciju Mina.

Kako je navela, kao što može da se ustanovi da neka država u procesu reformi ide naprijed i da je treba podržati, ista praksa treba da bude i sa onima koji idu unazad.

“To djelo je lako sprovodljivo, ali u praksi nije jednostavno razlučiti sve nijanse i biti objektivan, kako države ne bi bile oštećene, demotivisane i kako bi nastavile da se trude da sprovode reforme zbog sebe i konkretnih korak na putu integracija”, kazala je Đurović.

Prema njenim riječima, Fon der Lajen formirala je jedan geopolitički tim, koji predstavlja sliku današnje Evropske unije (EU) bez Velike Britanije.

Đurović je podsjetila da EK broji 27 članova, od kojih su tri izvršna potpredsjednika, čiji portfoliji govore o prioritetima Komisije.

Kako je navela, u novom sastavu ima još pet potpredsjednika, čiji su portfoliji vezani za demokratiju i demografiju, evropske stilove života i interinstitucionalnu saradnju i za puno novih oblasti koje govore o prioritetima EK.

“Tu su i važne evropske politike, kao što su transport i trgovina. Veliki portfolio je dat francuskom komesaru koji je prihvaćen u posljednjem krugu i koji u svom portfoliju ima novi direktorat, koji se bavi ulaganjem u vojne tehnoligije i evropsku odbrambenu industriju, a to je ono što je Francuska i željela”, kazala je Đurović.

Komentarišući to što je Crne Gora članica CEFTA, a ne “Malog Šengena”, Đurović je navela da ne treba potcijeniti svu baštinu koju je ona dobila kroz taj sporazum.

Nije u redu, kako je istakla, da zbog sporazuma kao što je “Mali Šengen” cijela CEFTA bude dovedena u pitanje, jer je ona “veliki šengen” koji sadrži sve što se promoviše kao origanalna ideja.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније