Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG; Objavila: J.B.Č. ]

01. 12. 2019. 20:16 >> 22:06
4

PREDSTAVNICA NATO-A

Unaprijediti rodnu ravnopravnost u sektoru odbrane

Crna Gora vrijedan je saveznik NATO-a i interesi od savezništva su obostrani, ocijenila je za TVCG predstavnica generalnog sekretara NATO-a Kler Hatčinson. Uloga Alijanse u svijetu, ističe, i dalje je snažna i značajno doprinosi miru i stabilnosti u svijetu. Hatčinson vodi program "Žene, mir, bezbjednost" i ističe da ukoliko želimo da naša društva idu naprijed, važno je unaprijediti rodnu ravnopravnost u odbrambenom sektoru.

Tokom dvije i po godine članstva, Crna Gora pokazala je da je važan saveznik NATO-a, ne samo zato što dijeli iste vizije, već i pomaže oblikovanju budućeg kursa Alijanse, istakla je Hatčinson. 

"U tom smislu, Crnu Goru vidimo kao vrijednog saveznika i mislim da postoje obostrani benefiti od članstva, jer i mi učimo od Crne Gore ono što možemo. NATO je i dalje snažan i daje značajan doprinos miru i stabilnosti u svijetu i naš glavni zadatak je da zaštitimo ljude. NATO, zato, ostaje snažno posvećen vrijednostima utvrđenim na samom početku i nastavićemo da radimo u tom pravcu", kazala je Hatčinson.

Jedna od vrijednosti je i rodna ravnopravnost koja je, navodi Hačinsova, sve važnija u politici NATO-a. Žene su danas gotovo ravnopravne s muškim kolegama u procesima donošenja odluka i vođenja strategija bitaka.

Na pitanje koliko Crna Gora doprinosi tome Hatčinson kaže da je u "NATO komandnoj strukturi, kao savjetnica za pitanja rodne ravnopravnosti vaša Sanja Pejović i to je značajan doprinos, jer rodna ravnopravnost treba da bude prožeta kroz sve nivoe, ne samo kada je riječ o diplomatiji, već i u vojnim operacijama, misijama, sajber politici".
Zato, iako se radi o instituciji koja se zasniva na moći muškaraca, čak i to što je svega 3,2 odsto žena na različitim položajima u NATO-u, predstavlja napredak. U Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore zaposleno je 15 odsto žena.

"Ali nije važno samo povećati broj žena već je veoma bitno primijeniti politiku rodne jednakosti, promijeniti i podići svijest ljudi, jer važan je balans i zato smo nedavno usvojili Akcioni plan o unapređenju rodne ravnopravnosti u odbrambenom sektoru, ali i u lokalnoj zajednici, što predstavlja dio suštinske političke reforme društva", dodala je Hatčinson.

Uključivanje žena u političko odlučivanje, bezbjednost i odbranu doprinos je, kaže Hatčinsova kvalitetnim promjenama cijelog društva i to pitanje visoko je na agendi NATO-a.


Snežana Mirković, TVCG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније