Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

02. 12. 2019. 13:25 >> 14:56

DEMOKRATE POZIVAJU

Gvozdenović da sazove vanrednu sjednicu Odbora

Poslanici Demokrata i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović zatražili su da predsjednik Odbora za izborne reforme Branimir Gvozdenović ispoštuje Pravila o radu i sazove sjednicu na kojoj bi raspravljali o obrazovanju novog radnog odbora i utvrđivanju roka za kodifikaciju izbornog zakonodavstva.

Članovi Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva iz reda Demokrata Momo Koprivica, Danilo Šaranović i Neđeljko Rudović, uputili su Branimiru Gvozdenoviću urgenciju kojom upozoravaju na direktno kršenje Pravila o radu Odbora i opstrukciju u procesu sveobuhvatnih reformi izbornog i drugog zakonodavstva.

Iz Demokratske Crne Gore navode da su njihovi poslanici Koprivica, Šaranović i Rudović 1.decembra uputili Zahtjev za sazivanje sjednice Odbora saglasno članu 3 stav 1 Pravila o radu Odbora i Radnih odbora.

Podsjećaju, u pravilima se navodi da je "predsjednik Odbora dužan da sazove Odbor na sjednicu ako to zatraži predsjednik Skupštine ili trećina članova Odbora, ili većina članova Odbora iz parlamentarne većine, odnosno opozicije, navodeći pitanja koja treba da se stave na dnevni red sjednice Odbora".

Većina članova Odbora iz reda parlamentarne opozicije, kako su kazali, podnijela je Zahtjev i navela pitanja koja treba da se stave na dnevni red sjednice Odbora i dostavila materijal saglasno propisanoj proceduri.

"Branimir Gvozdenović je suprotno Pravilima o radu Odbora ignorisao ovaj zahtjev i samoinicijativno sazvao sjednicu za koju nije kandidovao pitanja iz pomenutog zahtjeva. Takođe klub poslanika kom Gvozdenović pripada jasno je saopštio da se neće sazivati sjednica na zahtjev većine članova Odbora iz reda parlamentarne opozicije, iako je to eksplicitna obaveza prema važećim pravilima", ističu Demokrate.

Poslanici Koprivica, Šaranović i Rudović upozorili su Gvozdenovića.

"Ukazali mu da ispoštuje Pravila o radu Odbora, uz zahtjev da prestane sa opstrukcijom u radu, te da odmah primijeni član 3 Pravila o radu Odbora i Radnih odbora i sazove sjednicu onako kako to pravila nalažu. Svako drugačije postupanje predstavljalo bi blokadu u radu Odbora i manifestaciju straha od predloženih rješenja", zaključili su opozicioni poslanici.

Pisali i OEBS-u

Članovi Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva Momo Koprivica i Danilo Šaranović uputili su danas otvoreno pismo delegaciji OEBS-a u Crnoj Gori. Oni su naveli da osjećaju potrebu da i OEBS upoznaju, kako su naveli, sa pokušajem opstrukcije od strane Demokratske partije socijalista, kao i očiglednim zaobilaženjem cjelokupne opozicije koja učestvuje u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

"Naime, na posljednjoj sjednici Odbora, koja usljed nedostatka kvoruma nije održana, predsjednik Odbora, Branimir Gvozdenović, je članove Odbora i prisutnu javnost, uključujući i medije, nezvanično informisao da je određene materijale u vezi Zakona o izboru odbornika i poslanika uputio ekspertima OEBS/ODIHR. Ovim putem želimo vas informisati da, ukoliko ste od strane predsjednika Odbora dobili bilo kakve materijale, isti ne predstavljaju zvanične i utvrđene dokumente Odbora. Eventualno slanje materijala na takav način bez saglasnosti Odbora, pa čak i bez razmatranja na samom Odboru, u direktnoj je suprotnosti sa Odlukom o obrazovanju Odbora, Pravilima o radu Odbora i Radnih odbora i Odlukom o organizacionoj strukturi i načinu rada Radnih odbora", navodi se u pismu Demokrata.

Oni ističu da je uloga OEBS-a u tom procesu više nego dragocjena i shodno tome od prvog dana oni su insistirali da se u Briselski plan, i iz njega proisteklu Odluku o obrazovanju Odbora, ugradi kao prioritetan zadatak i implementacija svih preporuka OEBS/ODIHR.

"Svakako, smatramo da se OEBS-u trebaju uputiti dokumenti nakon utvrđivanja na Odboru kako bi se ispoštovao i kredibilitet institucije kojoj se obraćamo i pokazala ozbiljnost kroz poštovanje važećih pravila, a sve u cilju dolaska do evropskih i fer rješenja u oblasti izbornog zakonodavstva", navedeno je u otvorenom pismu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније