Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 12. 2019. 08:57   >>  08:56 14

NOVA PARTIJA

Srpska alternativa okuplja manje srpske stranke

Srpska alternativa, koja je prije nekoliko dana imala Osnivačku skupštinu u Podgorici, formirana je spajanjem više manjih srpskih stranaka, među kojima su Srpska stranka Slavka Fuštića i Stranka za pomirenje Svetislava Perišića, kao i nekoliko bivših funkcionera Socijalističke narodne partije, saznaju Dnevne novine.

U Srpskoj alternativi očekuju ulazak u savez čitavog inicijativnog odbora Prave Crne Gore iz jedne opštine.

Ove informacije juče DN nijesu mogle da provjere iz prve ruke jer su Fuštić i Perišić bili nedostupni, ali je pouzdana informacija da je prvi zadatak postavljen pred Srpsku alternativu da okupi više prosrpskih političkih činilaca, NVO i nezavisnih intelektualaca, a glavni cilj joj je, kako je najavljeno, ulazak Srba u vlast.

Interesantno je da je Srpska stranka na vlasti u Beranama, a Fuštić je potpisao i koalicioni sporazum sa Dragoslavom Šćekićem, predsjednikom opštine i potpredsjednikom SNP.

Osnivačka skupština je izabrala Glavni odbor, koji broji 65 članova, a u istom se pored lica koja su poznata u javnom životu države, a nijesu se do sada bavila politikom nalaze i nekadašnji funkcioneri Socijalističke narodne partije i bivši lokalni čelnici Demokratskog fronta i drugih prosrpskih partija.

Srpska alternativa je nastala kao izraz ogromnog nezadovoljstva dosadašnjim skoro tridesetogodišnjim djelovanjem srpskih političkih predstavnika i njen osnovni zadatak biće integracija srpskog naroda u društveni, pravni, politički i ekonomski sistem Crne Gore.

Srpska alternativa prihvata crnogorsku realnost i priznaje Crnu Goru kao nezavisnu državu, uvažava njene simbole: grb, zastavu i himnu, crnogorski kao zvanični jezik i poštuje političku realnost da je Crna Gora članica NATO saveza, te podržava put Crne Gore ka EU integracijama, ali i insistira na boljim odnosima sa Srbijom i Ruskom Federacijom.

Srpska alternativa se zalaže za ostvarivanje svih prava Srba kao konstitutivnog naroda u Crnoj Gori, ulazak srpskog naroda u vlast i sve institucije sistema, posebno proporcionalnu zastupljenost pri zapošljavanju, očuvanje statusa Mitropolije crnogorsko primorske i ravnopravan položaj srpskog jezika.

Takođe, Srpska alternativa se bori za ekonomski prosperit društva, otvaranje novih radnih mjesta, razvoj preduzetništva i valorizaciju turizma i poljoprivrede kao zamaj ca razvoja crnogorske ekonomij e, kao i za bolji status zaposlenih, posebno prosvjetnih i zdravstvenih radnika, te veća ulaganja u kulturu i afirmaciju srpskih stvaraoca i promociju srpske istorije i kulture.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније