Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M.Lj. ]

03. 12. 2019. 18:42   >>  18:46 2

RADUNOVIĆ U HELSINKIJU

Primjena usvojene pravne tekovine EU ostaje izazov

Proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji je posebno značajan sa aspekta ukupne demokratizacije crnogorskog društva, a poseban izazov ostaje adekvatna implementacija usvojene pravne tekovine EU i ostvarivanje konkretnih rezultata, o čemu svjedoči i nedavno objavljeni Non paper Evropske komisije o napretku pregovora u poglavljima 23 i 24. To je saopštio predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović na zasijedanju Konferencije odbora za evropske poslove parlamenata Evropske unije (COSAC).

Parlamentarci su podržali dalje proširenje EU, uz zaključak da će politika proširenja na zemlje Zapadnog Balkana i dalje biti na evropskoj agendi.

Tokom 62. Plenarnog zasjedanja u Helsinkiju razmijenjena su mišljenja o rezultatima šestomjesečnog finskog predsjedavanja Savjetu EU, promovisanju vladavine prava i klimatskoj strategiji EU, te politici proširenja i budućim odnosima Unije sa Ujedinjenim Kraljevstvom

Zasijedanje je otvoreno sesijom posvećenom prioritetima finskog predsjedavanja Savjetu EU.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović je istakao da Evropi treba jaka EU, koja živi vrijednosti na kojima je zasnovana, te da jačanje socijalne, ekonomske i ekološke Evrope i vladavina prava u državama članicama služi kao pozitivan primjer za reformske procese u zemljama Zapadnog Balkana.

“Po njegovim riječima, proces pristupanja EU je posebno značajan sa aspekta ukupne demokratizacije crnogorskog društva, a poseban izazov ostaje adekvatna implementacija usvojene pravne tekovine EU i ostvarivanje konkretnih rezultata, o čemu svjedoči i nedavno objavljeni Non paper Evropske komisije o napretku pregovora u poglavljima 23 i 24”, navodi se u saopštenju.

Parlamentarci su podržali dalje proširenje EU, uz zaključak da će politika proširenja na zemlje Zapadnog Balkana i dalje biti na evropskoj agendi.

“Takođe, ukazali su na značaj rješavanja izazova migracija, dalje parlamentarizacije evropske politike, te daljeg unapređenja dijaloga između nacionalnih parlamenata i vlada. Istaknuta je solidarnost kao ključna vrijednost Unije i potreba stalnog „osluškivanja” potreba njenih građana”, navodi se u saopštenju.

Druga sesija bila je posvećena promovisanju temeljnih prava i vladavini prava u EU, imajući u vidu obilježavanje desete godišnjice od usvajanja Lisabonskog ugovora i stupanja na snagu Povelje EU o osnovnim pravima.

“ Na kraju diskusije, parlamentarci su se posebno osvrnuli na ključne ciljeve novog evropskog rukovodstva – reformu Zajedničke poljoprivredne politike, Evropski zeleni plan, digitalno razdoblje Evrope, konferenciju o budućnosti Evrope, zaštitu evropskog načina života, snažniju ulogu Evrope u svijetu i novi podsticaj njenoj demokratiji”, navodi se u saopštenju.

U okviru sesije posvećene klimatskoj strategiji Evrope, poslanici su razmijenili mišljenja o novim tzv. zelenim radnim mjestima, ostvarivanju ciljeva Pariškog sporazuma, inovativnim tehnologijama i „zelenim“ industrijama, obnovljivim izvorima energije i smanjivanju emisije ugljen-dioksida, finansijskoj podršci za dekarbonizaciju energetskog sektora, održivosti klimatske strategije, te ulozi građana i preduzeća i adekvatnoj kaznenoj politici.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније