Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Ivan Mijanović, TVCG ]

03. 12. 2019. 20:30   >>  04. 12. 2019. 10:55 1

KOMESAR ZA PROŠIRENJE

"Nema promjene pravila pregovaranja"

Pravila pregovora za zemlje koje su već u tom procesu neće se mijenjati, poručio je novi evropski komesar za proširenje Oliver Verhelji. Težnja zemalja Zapadnog Balkana da se pridruže Evropskoj uniji, identična je sa željom Evrope da bude geografski kompletirana, kazao je predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli na okruglom stolu, koji je u Briselu okupio predstavnike pet zemalja regiona.

Nema promjene pravila pregovaračkog procesa za zemlje koje su već počele pristupne pregovore, poruka je novog Evropskog komesara za proširenje Olivera Verheljija.

"Važno je da se pregovori koji su u toku ne počinju od početka, oni se moraju voditi po već dogovrenim pravilima. Pravila se ne mogu mijenjati u toku igre. Moramo da učinimo da cjelopkupan poces bude kredibilan ne samo za zemlje članice već i za zemlje Zapadnog Balkana. Potrebni su vidljivi rezultati u oblasti vladavine prava i slobode medija. Politička debata mora se vratiti u Parlament. Takođe, potrebno je ojačati povjerenje u izborni proces", naveo je komesar EK za proširenje Oliver Verhelji.

On je naveo da je Crna Gora sa 32 otvorena poglavlja najviše napredovala na putu ka EU, ali da još treba da ostvari opipljive rezultate u oblastima kao što su vladavina zakona i sloboda medija, da politička debata treba da se vrati u parlament, gdje joj je i mjesto, a važno je i da se nastavi posao oko izbornog zakonodavstva.

Težnja zemalja Zapadnog Balkana da se pridruže EU identična je sa željom Evrope da bude geografki kompletirana, kazao je na okruglom stolu koji je okupio predstavnike pet zemalja regiona predsjednik Evropskog Parlamenta David Sasoli.

"Za Evropski parlament to je put koji treba da počne brzo. Naša je obaveza da obezbijedimo da taj proces napreduje", naveo je Sasoli.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније