Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

04. 12. 2019. 09:06 >> 17:01
8

MARKOVIĆ IZ LONDONA

CG potvrđuje pripadnost NATO alijansi

Predsjednik Vlade Duško Marković, uoci samita lidera Alijanse, kazao je da je sastanak saveznica dobra prilika za Crnu Goru da potvrdi pripadnost Alijansi.

"Poruke koje očekujem tiču se unapređenja politike samog NATO-a, u smislu ojačavanja sposobnosti da doprinosi miru i stabilnosti", kazao je Marković.

Balkan bi, kako je rekao, trebalo da bude na agendi sastanka.

"To je prilika da Alijansa pokaže da ostaje opredijeljena politici proširenja, a primjer je prijem Sjeverne Makedonije u NATO",naglasio je Marković.

Sedamdeset godina je Alijanse, pa premijer vjeruje da će i ovaj datum osnažiti sposobnost Alijanse kao političkog i bezbjednosnog globalnog aktera u budućnosti.

Na pitanje novinara da li će Balkan biti tema o kojoj će biri riječi na sastanku lidera premijer Crne Gore je odgovorio potvrdno.

"Danas će NATO sasvim sigurno potvrditi svoju opredijeljenost Zapadnom Balkanu i politici proširenja kada je u pitanju Zapadni Balkan. Danas je Sjeverna Makedonija prisutna na Samitu“, rekao je naš premijer.

Podsjećamo, sastanak Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) na nivou lidera država članica NATO održava se danas u Vatfordu, predgrađu Londona.

Sastanku na vrhu prisustvuje i naš premijer Duško Marković.

Pored predsjednika država ili vlada 29 zemalja članica Alijanse biće prisutan i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, države koja bi početkom naredne godine trebalo da postane punopravna članica NATO-a.

Kako saznajemo, tokom tročasovnog sastanka, pored aktuelnih globalnih gorućih tema, u fokusu će biti hibridne prijetnje, sajber bezbjednost, finansiranje.

Sastanak lidera dolazi u vrijeme obilježavanja jubileja - NATO savez ove godine obilježava 70 godina postojanja.

Marković sa premijerom Trudoom i predsjednikom Levitsom

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković susreo se pred sam početak Samita NATO-a sa predsjednikom Vlade Kanade Žastinom Trudoom i predsjednikom Letonije Egilsom Levitsom.

Tokom susreta premijera Crne Gore i Kanade akcenat je stavljen na odlične bilateralne odnose dviju država i kvalitetnu saradnju u okviru NATO-a.

Predsjednik Marković se zahvalio premijeru Trudou na podršci koju Kanada pruža Crnoj Gori kao i na savezništvu u okviru Isturenog prisustva NATO-a na Istočnom krilu gdje su crnogorski vojnici pod komandom kanadskih snaga.

Sastanak crnogorskog premijera i letonskog predsjednika ticao se podrške te zemlje evropskim integracijama Crne Gore i zemalja Zapadnog Balkana

Marković i Levits ocijenili su da je razmjena iskustava u oblasti suprotstavljanja hibridnim prijetnjama izuzetno značajna za Crnu Goru i Letoniju kao i dalja saradnja u okviru NATO-a.

Letonski predsjednik cijeni doprinos Crne Gore zajedničkim ciljevima Alijanse jer naša zemlja na Istočnom krilu NATO-a participira sa 30 vojnika u okviru združenih snaga Alijanse u Letoniji.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније