Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

04. 12. 2019. 15:28 >> 15:23

DRLJEVIĆ

CG očekuje još odlučniju podršku EU

Crna Gora će nastaviti sa efikasnim sprovođenjem obaveza iz evropske agende, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević, ističući da Crna Gora očekuje još odlučniju podršku Evropske unije reformskim procesima.

On je danas imao odvojene susrete sa ambasadorkom Turske, Songul Ozan, i ambasadorom Rumunije, Ferdinandom Nađom.

Drljević je ambasadorima kazao da ga raduje što je politika proširenja u fokusu nove Evropske komisije (EK), što ohrabruje Crnu Goru da nastavi za reformskim aktivnostima.

„Uvjereni smo da će EU u budućnosti u okviru agende proširenja pokazati odlučniji pristup kako bi dodatno podržala reformske procese Zapadnog Balkana“, dodao je on.

Drljević je sa ambasadorima razmijenio mišljenje u vezi sa formiranjem nove EK i ključnih pravaca njenog petogodišnjeg mandata.

Sagovornici su razgovarali o reperkusijama neotvaranja pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, predlogu Francuske o kreiranju nove metodologije u pristupu pregovora, kao i inicijativi „Mali Šengen“.

„Za Crnu Goru je ovom trenutku važno da sprovođenje već utvrđenih obaveza iz pregovaračkog procesa bude adekvatno nagrađeno od EK, otvaranjem posljednjeg i privremenim zatvaranjem više pregovaračkih poglavlja u kojima su se za to stekli uslovi. Ostajemo usmjereni na održavanje dobrosusjedskih odnosa i dijeljenje iskustava, kako bi region, za dobrobit svih građana, napredovao prema EU“, rekao je Drljević.

Ozan je saglasna da je podrška državama koje streme članstvu veoma važna za dalji napredak, pohvalivši poziciju Crne Gore kao lidera u tom procesu.

Ona je istakla dobre odnose dvije zemlje i poručila da će Turska nastaviti da podržava razvoj Crne Gore.

"Napredak Crne Gore je neupitan, jer se radi o državi koja posvećeno sprovodi reforme", ocijenio je Nađ.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније