Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

05. 12. 2019. 11:01 >> 11:07
3

DRLJEVIĆ NA ODBORU

Spremni za otvaranje Poglavlja 8

Crna Gora spremno očekuje pozivno pismo za predavanje pregovaračke pozicije za Poglavlje 8 – Konkurencija, kazao je glavni pregovarač Aleksandar Drljević i dodao da, bez obzira na aktuelna dešavanja, opredijeljenost za evropsku integraciju nastavlja da se potvrđuje posvećenošću sprovođenju reformi.

 

On je, na sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije (EU), rekao da svi reformski procesi u kojima se Unija trenutno nalazi treba da se sprovode paralelno sa svim reformskim procesima koji obilježavaju države Zapadnog Balkana i da vrata EU treba da ostanu širom otvorena za nove članice.

“Sa posebnom pažnjom primili smo vijest o usvajanju Izvještaja o ispunjavanju početnih mjerila za poglavlje 8 – Konkurencija, od Savjeta EU“, naveo je Drljević.

On je kazao da Crna Gora spremno očekuje pozivno pismo za predavanje pregovaračke pozicije za poglavlje 8, koju je Vlada usvojila u martu ove godine.

Crna Gora nastavila da održava proevropski put

“Bez obzira na aktuelna dešavanja na evropskom kontinentu naša opredijeljenost evropskoj integracija nastavlja da se potvrđuje kroz posvećenost sprovođenju reformi u pregovaračkom procesu i otvorenoj i dobroj saradnji sa EK, državama članicama i susjedima”, dodao je Drljević.

Kako je naveo, Crna Gora posebno je ohrabrena porukom nove predsjednice EK da su vrata EU za Zapadni Balkan otvorena.

On je naveo da očekuje da će naredni period biti obilježen ispunjavanjem preostalih obaveza potrebnih za privremeno zatvaranje određenog broja poglavlja i dobijanje završnih mjerila za poglavlje 23 i 24.

Prema riječima Drljevića, evidentno je da je Crna Gora nastavila da održava proevropski kurs i vrijedno radi na ostvarenju standarda koji su neophodni za članstvo.

Drljević je, govoreći o ostvarenim rezultatima, naveo da je u dijelu političkih kriterijuma, Odbor za izborne reforme nastavio sa radom i održao osam sjednica.

On je kazao da je Vlada posvetila posebnu pažnju sa nevladinim sektorom.

Drljević je podsjetio da je prema preliminarnim podacima Monstata crnogorska ekonomija u prvom polugodištu ove godine ostvarila realan rast od 3,1 odsto.

“U oblasti unutrašnjeg tržišta i konkurencije, Vlada je u oktobru ove godine utvrdila zakon o janim nabavkama, javno privatnom partnerstvu i unaprijedila zakonodavstvo u oblasti koncesija”, dodao je Drljević.

Drljević je rekao da je Vlada 24. oktobra usvojila industrijsku politiku Crne Gore za period 2019-2023. godine

"Crna Gora najnaprednija"

On je podsjetio da je Solana proglašena zaštićenim područjem, a kasnije i močvarom od međunarodnog značaja.

Šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Tomas Haglajtner, kazao je da Crna Gora ovih dana može da očekuje da dobije pozivno pismo od predsjednika Savjeta EU za utvrđivanje pregovaračke pozicije za poglavlje 8.

“Nedavno smo završili diskusiju sa državama članicama o nezvaničnom radnom dokumentu, Non paper. U nekim oblastima postignuti su određeni rezultati što je dovelo do ukidanja blokade u vezi sa poglavljem 8”, naveo je Haglajtner.

On je rekao da je nova EK i njena predsjednica Ursula fon der Lajen potvrdila da su vrata Unije otvorena za Zapadni Balkan, što je ohrabrujući signal i pokazuje posvećenost nove Komisije ovom regionu.

“Crna Gora ostaje najnaprednija zemlja u procesu pristupanja EU, sa 32 otvorena poglavlja i 3 privremeno zatvorena”, rekao je Haglajtner.

Prema njegovim riječima, vladavina prava ostaje prioritet u procesu proširenja i nastaviće da određuje ukupnu dinamiku pregovora.

Haglajtner je kazao da su važne oblasti za dobijanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24 borba protiv trgovine ljudima, sloboda medija, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Mnogo toga se dešava u ključnim oblastima, kao što je reforma javne uprave”, dodao je Haglajtner.

Odbor za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i EU razmataraće danas ispunjavanje političkih i ekonomskih kriterijuma pristupanja i napredak u okviru pregovaračkih poglavlja.

Na sastanku će se raspravljati i o sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније