Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Pobjeda ]

07. 12. 2019. 07:45   >>  07:44 5

AGENTI GRU-A

Gornja Savoja, baza ruskih špijuna

Prema informacijama francuskog Monda, istraživačka hajka bez presedana, koju su, u proljeće 2018. preduzele britanske, francuske i švajcarske kontra-obavještajne službe i njihovi partneri, posebno američki, omogućila je da se napravi lista petnaest ruskih oficira vojno-obavještajne službe (GRU).

Ovi članovi iste jedinice, specijalizovani za ubistva, kretali su se Evropom od 2014. do kraja 2018. godine.

Sve navedene obaveštajne službe su se mobilisale poslije napada dva agenta GRU-a koji su upotrijebili novičok (novitchok) – neurotoksičnu supstancu poznatu još iz sovjetskog doba – 4. marta 2018, u Salzberiju, na jugu Engleske, protiv Sergeja Skripalja, bivšeg kolege koji je prešao na Zapad.

Pozadinska baza i logistika

Taj veliki lov, kome je značajno doprinijela i Glavna uprava za unutrašnju bezbjednost (DGSI), pokazao je da su petnaest oficira GRU-a, prolazili i boravili u Francuskoj u tom periodu. Neki u više navrata a neki jednom ili dva puta.

Oni su stizali iz Londona, Moskve, Španije ili Švajcarske. Mjesto Heksagon (Francuska) im je poslužio kao „bezbjedna“ etapa prije nego što se ovi agenti, prekaljeni ilegalci, ne upute na konačnu destinaciju.

Ovi ljudi su redovno boravili u istoj zoni Gornje Savoje, u gradovima kao Anemas, Evijan ili Šamoni, i u izolovanijim mjestima. Prije nego što bi stigli tamo, uglavnom su slijetali na aerodrom Ruasi ili onaj u Lionu, a jednom u Nici, prije nego što bi proveli noć u hotelu u Kanu (Primorske Alpe) i vrlo često u Ženevi. Tamo su iznajmljivali auto da bi stigli u Gornju Savoju.

Iako su još uvijek otvorena brojna pitanja, ovaj pogranični region sa Švajcarskom, prema francuskoj kontra-obavještajnoj službi, služio je kao pozadinska i logistička baza oficira GRU-a za akcije širom Evrope.

Do danas nije utvrđena ni jedna akcija ove GRU jedinice u samoj Francuskoj. Postojanje „baznog kampa“ u ovom regionu, može biti objašnjenje zašto ruske službe nijesu željele da privlače pažnju lokalnih vlasti operišući na francuskom tlu.

Ubistva i sabotaže

Ovih petnaest agenata pripada jedinici 29155, iz 161. Centra za specijalnu obuku GRU. Ova institucija je obučavala u vrijeme hladnog rata kadrove komunističke gerile u Aziji, Africi i Centralnoj Americi.

Pretvoren, poslije pada Berlinskog zida, u servis za ilegalne akcije, ovaj servis počinje da vrši ubistva, sabotaže ili još opskurnije akcije kao što pokazuju „kutije mrtvih pisama“, (dead letter box) sredstvo komunikacije tajnih agenata u svijetu. Njihov modus operandi, dosta netipičan u svijetu špijunaže, objašnjava udruživanje napora u potrazi za ovim ljudima.

Iako je u martu 2018. godine propao pokušaj trovanja gospodina Skripalja, on je za London i njegove saveznike, djelovao kao čin hemijskog rata i ozbiljna provokacija. Vrlo opasni otrovni proizvod je, poslije upotrebe, bio odbačen u jednom parku, što je poslije nekoliko nedjelja uzrokovalo smrt jedne žene, a više osoba je bilo prinuđeno da zatraži ljekarsku pomoć.

Ovo je, takođe, bila prva upotreba hemijskog oružja u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Praksa, opasna za široku publiku koja ilustruje ekstremnu agresivnost Rusije i nepoštuje, ionako vrlo elastična, pravila svijeta tajni.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније