Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

09. 12. 2019. 15:20   >>  15:18 3

VISOKI PREDSTAVNICI EU

Saradnja država dobrodošla

Svaka saradnja između država Zapadnog Balkana prije proširenja je dobrodošla i dobro je rušiti bilo kakve granice, ocijenili su visoki predstavnici Evropske unije. Šef poslaničkog kluba DF-a, Milutin Đukanović učestvovao je na sastanku Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

 

Sastanku su prisustvovali predsjednik Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvid Mekalister, komesar Evropske unije za proširenje Oliver Varhelji i visoki predstavnik za spoljnu i bezbjednosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Žosep Borel.

Đukanović je pohvalio novu metodologiju EU integracija koju zastupa Makron jer će od toga direktno građani imati koristi i spriječiće se političke manipulacije.

On je pitao komesara EU za proširenje Olivera Varhelja da li će ohrabriti Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu da se priključe regionalnoj inicijativi Mali Šengen.

„Ako pokažemo da poštujemo evropske standarde između nas, onda neće biti problema da isto to uradimo kada se integrišemo u Evropsku uniju. Nije prirodno da mi iz Crne Gore želimo da se integrišemo, na primjer, sa Danskom, a ne možemo da uspostavimo dobre odnose i obrišemo granice između nas“, naveo je Đukanović.

Varhelji je u odgovoru na Đukanovićevo pitanje kazao da je dobrodošla svaka saradnja između država Zapadnog Balkana prije proširenja.

„Ja pozdravljam Mali Šengen. Taj proces mora biti inkluzivan. Svi bi mu se trebali pridružiti, svi na Zapadnom Balkanu. Granice će biti lako preći, pomoći će trgovini, kontaktu među ljudima i koristi mogu biti osjetne“, istakao je Varhelji.

Mekalister je poručio da je uvijek dobro rušiti bilo kakve granice na Zapadnom Balkanu.

Đukanović je ocijenio da takvi stavovi visokih predstavnika Evropske unije ohrabruju.

»Jer su u suprotnosti sa onima koji dolaze iz režimskih krugova u Crnoj Gori da je brisanje regionalnih granica suvišno ili bi potencijalno ugrozilo EU integracije«, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније