Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 12. 2019. 13:03   >>  13:25 28

NEĆE U ODBOR

Bečić: Povući Zakon o slobodi vjeroispovjesti

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić saopštio je da neće učestvovati na sjednicama Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva sve dok DPS ne povuče, sa dnevnog reda, Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti i ne otpočne dijalog sa sve tri tradicionalne konfesije u Crnoj Gori.

Predložio je i odgađanje izbora sve dok se ne stvore uslovi za fer, slobodne i poštene izbore, jer izbore, kako dodaje, mogu odgoditi ali nove podjele ne smiju dozvoliti. 

"Ovakav Predlog zakona koji unosi razdor i podjele, koji nije usagalešn sa onima na koje se dominantno odnosi, a to su tadicionalne crkve i vjerske zajednice u Crnoj Gori, jeste Predlog zakona koji nije prihvatljiv za nas u Demokratskoj Crnoj Gori. Onaj Zakon o vjerskim pitanjima koji ne podržavaju i iguman, i imam i fratar, i Vasilije, i Josip, i Mirsad, i pravoslavci, i muslimani i katolici, ne podržavamo ni mi kao demokrate. Mi čuvamo i hramove, i džamije i katedrale, i Kuran i Bibliju, i Božić, i Bajram, i Svetog Vasilija, i Svetog Leopolda, i vjernika, i ateistu, mi smatramo da je udar na jednig udar na sve, zato smo mi uvijek bili braća, zato jesmo braća i zato ćemo biti braća. Brata za brata, a ne brat protiv brata, zato ne podjelama, ne mržnji, ne razdoru, a da miru, da slozi, da ljubavi i da jednistvu svih nas i svakog od nas", naveo je Bečić u saopštenju.

Poslanici Šaranović i Koprivica će uzeti učešća na današnjoj sjednici kako bi zaokružili proces izbornih reformi od strane opozicije i predali kompletne zakonske projekte, naveo je Bečić.

Bečić kaže da je politika pobjeda vodlilja zbog koje je ušao u politiku i, kako kaže, temelj iz kojeg su nastale Demokrate. 

"Znam da smo zbog toga od svog osnivanja trn u oku DPS-u i svima onima koji na podjelama opstaju i uživaju", naveo je on.

Bećić navodi da su podjele jedina politika DPS-a.

"Zato nema te ideologije koju nijesu promijenili za ovih 30 godina i nema toga što je njima sveto i što nijesu spremni da zloupotrijebe samo da bi sačuvali vlast, nezakonito stečenu imovinu i pozicije. Spremni su da upale vatru razdora među braćom, kumovima, prijateljima, ljudima svih vjera i svih nacija, jer oni pred sobom ne vide ni ljude, ni vjere, ni nacije….vide samo novac, moć i privilegije", smatra Bečić.

On navodi da su svjesni da je međunaorodna zajednica istrajna da se dođe do poštenih izbora, ponovo posežu za podjelama.

"Sada kada je opozicija završila svoj dio posla i predložila 16 zakonskih projekata i oko 200 rješenja koja vode slobodnim izborima u istoriji Crne Gore, sada kada nemaju odgovor na predložena rješenja, sada kada ne znaju kako da odbiju naš Predlog zakona o Vladi, posežu ponovo za podjelama. Umjesto da se kraj ove godine pretvori u trijumf izbornih reformi, oni sinoć kao u filmovima prošlosti, prezentuju šta su njihove reforme. A njihove izborne reforme nijesu izborni zakoni, već duboke izborne podjele na vjere i nacije, pa su tako na katolički Badnji dan, 24. decembra predložili da Skupština razmatra Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojeg nijesu podržale sve tri tradicionalne konfesije u Crnoj Gori", naveo je Bečić.

Bečić navodi da oni takvim porukama žele da čestitaju građanima novogodišnje i božićne praznike. Žele da praznike mira, bratske ljubavi i bratske sloge, pretvore u dane razdora, nesloge i podjela.

"To je njihova novogodišnja reforma, reforma svađa, podjela, razdora, mržnje, tenzija i naboja. Zato je iluzorno očekivati da u takvoj atmosferi radimo na izbornim reformama i raspravljamo o izbornim zakonima", zaključio je Bečić.

 

 

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније