Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

10. 12. 2019. 15:15   >>  20:05 32

IZBORNI ZAKONI

Demokrate napustile sjednicu Odbora

Poslanici Demokratske Crne Gore napustili su sjednicu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva i potvrdili da neće učestvovati u radu tog tijela, dok iz skupštinske procedure ne bude povučen Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Poslanik Demokrata, Momo Koprivica, kazao je da su koordinatori radnih odbora iz reda opozicije završili posao u utvrđenom roku i definisanom obimu i tako pokazali snažnu zainteresovanost, kao i riješenost da u Crnoj Gori dođe do sveobuhvatne reforme izbornog zakonodavstva.

“To isto se ne može reći za koordinatore radnih odbora iz reda Demokratske partije socijalista (DPS)”, naveo je Koprivica.

Prema njegovim riječima, članovi Odbora iz reda opozicije do sada su dostavili 200 institucionalnih i zakonskih rješenja za reformu izbornog i drugog zakonodavstva i 16 zakonskih projekata.

"To je dokaz da je opozicija snažno zainteresovana za reformu izbornog zakonodavstva kako bi građani napokon dobili poštene i fer izbore", rekao je Koprivica.

On je istakao da je opozicija posao završila i prije isteka roka.

Koprivica je optužio DPS da se bavi produkovanjem novih podjela i svađa.

"Demokrate neće učestvovati u radu Odbora za izborne reforme dok se ne povuče neustavni Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti. Pozivamo pripadnike svih vjera i nacija na zajedništvo, slogu i mir", naveo je Koprivica.

"Zakon o slobodi vjeroispovijesti nije predmet Odbora"

Poslanik DPS-a, Andrija Nikolić, rekao je da bi volio da mu je neko iz Demokrata objasnio kakve veze ima Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti sa izbornim zakonodavstvom i procesom.

On je pitao da li u Odboru razgovaraju jezikom ultimatuma, politke ili jezikom funkcionalnosti izbornog procesa.

Nikolić je istakao da zakon o slobodi vjeroispovijesti nije predmet Odbora za izborne reforme.

“Odlučili su da pribjegnu novoj političkoj strategiji, napustili su ono za šta smo se svi zalagali i na šta smo se obavezali pred našim partnerima iz međunarodne zajednice”, rekao je Nikolić.

Predsjednik Odbora za izborne reforme Branimir Gvozdenović kazao je da je bilo dosta raznih uslovljavanja.

DPS, kako je naveo, pokazala je maksimalnu toleranciju, u interesu unapređenja izbornog zakonodavstva.

Koordinator radnog odbora 2, Genci Nimanbegu, kazao je da mu je žao što rad Odbora za izborne reforme na kraju dobija ovakvu dimenziju.

“Vidi se da je gotovo nemoguće završiti posao do 18. decembra. Poraz je ako u Crnoj Gori nemamo politički dijalog", rekao je Nimanbegu.

"Atmosfera povjerenja preduslov za dogovor"

Koordinator radnog odbora 4, Neđeljko Rudović, kazao je da je razočaran raspletom situacije i da u ovom trenutku ne postoji nijedan zakonski akt koji je važniji od izbornog zakonodavstva i dogovora o izbornim uslovima.

"Koliko god neko mislio, to nije ni zakon o slobodi vjeroispovijesti", naveo je Rudović.

Kako je dodao, prema njegovim informacijama, predstavnici vladajuće većine bili su upoznati sa tim da bi stavljanje na dnevni red Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti, sa obzirom na tenzije koje se dešavaju u određenom dijelu političke scene, moglo da izazove upravo ovo što se desilo na današnjoj sjednici Odbora.

Rudović je apelovao na ključne političke aktere da pokušaju da prevaziđu ovu situaciju.

"Nista se neće promijeniti ni ako Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti bude na dnevnom redu u januaru ili februaru", kazao je Rudović.

Poslanik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić kazao je da je atmosfera povjerenja preduslov za dogovor.

"Iz ovakve atmosfere neće biti nikakvog dogovora", smatra Krivokapić.

Koordinatorka radnog odbora 1, Marta Šćepanović, kazala je da je taj radni odbor postigao ozbiljan napredak.

"Danas kada smo praktično na korak od rješenja i usaglašavanja prekida se rad zbog zakona koji nema nikakve veze sa izbornim procesima i zakonodavstvom”, rekla je Šćepanović.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša saglasan je da Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti nema nikakve veze sa predmetom rada Odbora za izborne reforme.

"Građani taoci političkog licemjerstva"

„Želim da uputim veliko izvinjenje građanima Crne Gore što su taoci jednog političkog licemjerstva. Ne znam kako drugo da nazovem određeno ponašanje u Odboru za izborne reforme. Nema ucjenjivanja. Za razgovor i kompromis uvijek, za ucjenjivanje – nikad“, zaključio je Mugoša.

Članovi Odbora za izborne reforme na današnjoj sjednici trebalo je da razmatraju predloge i nacrte zakona i drugih akata koje su pripremili radni odbori.

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније