Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M.Lj. ]

10. 12. 2019. 17:43 >> 19:02
3

ĐUKANOVIĆ SA AMBASADORIMA

Ohrabruju poruke novih čelnika EU

Crna Gora će posvećeno nastaviti da radi na evropeizaciji društva u cilju dostizanja evropskog kvaliteta života i evropskog sistema vrijednosti, bez obzira na određene poruke premišljanja u pogledu dinamike i načina nastavka proširenja, kazao je predsjednik Milo Đukanović. Đukanović je primio akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Republike Grčke Panaiotisa Partsosa, Republike Portugal Virdžinije Pine i Kraljevine Norveške Đjorn Judžin Gjelstada.

Predsjednik Đukanović je nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadore i poželio im dobrodošlicu i uspješno obavljanje diplomatske misije u obostranom interesu.

“ Informisao je novoimenovane ambasadore o stabilnom i dinamičnom putu Crne Gore ka ostvarivanju jednog strateškog cilja - članstva u EU i bez obzira na određene poruke premišljanja u pogledu dinamike i načina nastavka proširenja kazao da će Crna Gora posvećeno nastaviti da radi na evropeizaciji društva u cilju dostizanja evropskog kvaliteta života i evropskog sistema vrijednosti”, navodi se u saopštenju.

Integracija je obostrani interes, i Evrope i regiona, ocijenio je on, ističući da ohrabruju poslednje poruke novoizabranih čelnika evropskih institucija u tom smislu.

“Na toj liniji zahvalio je ambasadorima na podršci i razumijevanju evropskog puta Crne Gore i regiona”, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Predsjednik je ambasadorima govorio i o značaju održavanja dinamičnog ekonomskog rasta zbog čega su investicije iz razvijenih zemalja dobrodošle, ne samo zbog kapitala već i primjene standarda i znanja iz tih država.

Sa ambasadorom Republike Grčke istaknut je značaj saradnje u oblasti odbrane, posebno u kontekstu partnerstva u okviru NATO.

“Uz visoke ocjene za saradnju u oblasti saobraćaja i pomorstva ukazano je na realan prostor za snaženje partnerstva u ekonomiji”, navodi se u saopštenju.

 Ambasador Partsos je iskazao punu podršku za članstvo Crne Gore u EU, ističući da je veoma malo balkanskih zemalja koje mogu da se pohvale ubrzanim napretkom kao Crna Gora.

“Kao iskusni diplomata, iskazao je visoke ocjene za vizionarsku politiku Crne Gore i predsjednika koja je Crnu Goru tokom tranzicije dovela do pozicije moderne države. On je ukazao na potrebu boljeg infrastrukturnog povezivanja dvije države u cilju zbližavanja dva prijateljska naroda”, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Uz ocjenu o dobrom nivou saradnje sa Portugalom, predsjednik je zahvalio za ekspertsku podršku te zemlje Crnoj Gori tokom procesa pridruživanja.

“Ukazao je na potrebu jačanja ugovorne baze koja će omogućiti intenzivniju ekonomsku, saradnju u oblasti turizma i energetike, kao i prosvjete, nauke i tehnologije”, navodi se u saopštenju.

Ambasadorka Pine, posebno je ukazala na značaj kulturne saradnje kao najdjelotvornije spone između dva naroda.

“Portugal podržava proširenje sve dok Crna Gora ispunjava kriterijume”, kazala je Pine.

Ona je čestitala Crnoj Gori na ostvarenim rezultatima u procesu integracija, uključujući i poglavlje 8.

“Ima još puno toga da se uradi, ali Portugal je uvjeren da će Crna Gora nastaviti da ulaže napore u pravcu reformi. Ovo je poruka portugalske vlade - mi smo proevropska zemlja i zemlje ZB treba da pripadaju EU, zato jer su dio Evrope”, kazala je Pine.

 

U razgovoru sa ambasadorom kraljevine Norveške, Đukanović je posebno istakao značaj razvojne pomoći te države Crnoj Gori koja je doprinijela unapređenju stanja u raznim oblastima i kapacitetima u manje razvijenim opštinama.

“Osvrnuo se i na pozitivna iskustva saradnje u ekonomiji, iskazujući interes za obnavljanjem partnerstva u zdravstvenom turizmu kroz prenošenje potrebnih znanja i standard”, navodi se u saopštenju.  

Korisna iskustva sa Norveškom Crna Gora ostvaruje i u oblasti energetike, posebno u procesu istraživanja i eksploatacije nafte i gasa. Ukazao je i na povećani turistički promet zahvaljujući uspostavljanju avio linije između Crne Gore i Osla.

“Ambasador Gjelstad iskazao je spremnost za punu podršku daljem razvoju Crne Gore, koja, kako je kazao, ima jasnu koncepciju i viziju razvoja. U tom smislu najavio je dalju saradnju u oblasti energetike, podrške opštinama i jačanju kapaciteta i stručnog znanja u procesu integracija.”

 Ambasadore primio i ministar Darmanović

Novoimenovane ambasadore Republike Portugal i Kraljevine Norveške  primio je I ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Ministar Darmanović je izrazio uvjerenje da će tokom mandata ambasadorke De Silva Pina biti dodatno unaprijeđeni veoma dobri bilateralni odnosi. 

“Ambasadorka De Silva Pina je pohvalila dosadašnje rezultate Crne Gore u pregovaračkom procesu, ističući da Portugal snažno podržava crnogorski put ka EU, te da naša država treba da nastavi sa aktivnim ispunjavanjem kriterijuma za članstvo”, navodi se u saopštenju.

Obostrano je ocijenjeno da bi intenzivniji politički kontakti na najvišem nivou dali podsticaj jačanju prijateljskih veza, te stvorili mogućnosti za saradnju u oblastima turizma, energetike, obrazovanja, nauke i odbrane.

Tokom razgovora sa ambasadorom Norveške Đornom Judžinom Gjelstadom, izraženo je zadovoljstvo sadržajnim bilateralnim odnosima, te iskazan interes za njihovo dodatno snaženje, kao i intenziviranje političkih i radnih kontakata na svim nivoima.

“Ministar Darmanović je poželivši novoimenovanom ambasadoru uspješan mandat, zahvalio na kontinuiranoj podršci koju Kraljevina Norveška pruža Crnoj Gori kroz razvojne projekte, ocijenivši da su odnosi dvije zemlje tradicionalno dobri i prijateljski”, kazali su iz Ministarstva.

Ambasador Gjelstad je pohvalio rezultate postignute u cilju usklađivanja crnogorskog prava sa evropskom pravnom tekovinom, te ocijenio da je Crna Gora država koja bilježi konstantan progres kada je u pitanju usvajanje evropskih standarda.

“Sagovornici su se posebno osvrnuli na dinamiku razvoja odnosa u regionu Zapadnog Balkana i razmijenili mišljenje o izazovima sa kojima se Unija trenutno suočava, uz konstataciju da bez stabilnog Zapadnog Balkana nema stabilne Evrope.”

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније