Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

11. 12. 2019. 21:00 >> 21:01

VUKIĆEVIĆ I AGP

Podnijeće preko 30 amandmana na Predlog zakona o radu

Nezavisna poslanica Anka Vukićević, u saradnji i na inicijativu Autonomnog građanskog pokreta (AGP), podnijeće parlamentu više od 30 amandmana na Predlog zakona o radu.

AGP pokrenuo je prikupljanje potpisa građana u cilju podrške i upoznavanja sa sadržajem amandmana.

„U saradnji i na inicijativu AGP, Vukićević će parlamentu podnijeti preko 30 amandmana na Predlog zakona o radu“, piše u zajedničkom saopštenju.

Ocjenjuje se da novina u zakonu kojom poslodavac sa istim zaposlenim može zaključiti jedan ili više ugovora o radu, koji će umjesto 24 trajati 36 mjeseci, omogućava da na istom radnom mjestu nakon tri godine bude angažovan neko drugi i tako u nedogled.

„Predlagač kaže da je rad na određeno izuzetak, a praksa pokazuje obrnuto“, stoji u saopštenju Vukićević i AGP-a.

Oni smatraju da će zastarijevanje novčanih potraživanja nakon četiri godine ohrabriti poslodavce koji su svjesno kršili radna prava i nijesu isplaćivali zarade da nastave po ustaljenoj praksi.

„Uvođenjem preraspodijeljenih sati radna sedmica može trajati i do 60 sati ,a preraspodijeljeni rad do godinu. Tako će ozakoniti da radnici rade od zraka do mraka, a dani sa kraćim radnim vremenom čekaće neka bolja vremena“, dodaje se u saopštenju AGP-a i Vukićević.

Kako su naveli, novim zakonom sistematizacija radnih mjesta predviđena je kao obaveza svakog poslodavca koji ima više od deset zaposlenih, ali ne i obaveza da istu na internet stranici učini javnom, pogotovo u javnom sektoru, što ostavlja prostor zloupotrebama.

„Agencije za posredovanje ili ukinuti ili definisati da se preko agencija angažuju radnici za neke jednokratne poslove koji ne traju duže od mjesec“, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније