Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

12. 12. 2019. 07:00 >> 08:33
27

O APELU MANDIĆA

"Nedopustivo dijeliti poslanike po vjeri"

Nedopustivo je u civilizacijskom smislu razvrstavati poslanike na pripadnike različitih vjera i nacija i to je suštinski povratak na čiste nacionalističke pozicije iz 90-ih godina koje su donijele rat i nesreću na prostoru bivše Jugoslavije, upozorio je generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović


On je to saopštio za Pobjedu, komentarišući poziv jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića poslanicima koji nijesu pravoslavci da se "ne miješaju" i ne podrže Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Veoma je opasno, ocijenio je Vujović, "kroz tu nakaradnu paradigmu određivati potom ko može da glasa za nešto, a ko ne može“.

"Crna Gora je Ustavom definisana kao građanska država i ovakvi pozivi su potpuna suprotnost, ne samo ustavnom konceptu, već i dostignutim bazičnim demokratskim i civilizacijskim standardima bilo koje političke zajednice", istakao je on.

Legitimno je pravo svakog subjekta, kaže Vujović, da ima sopstveni odnos prema bilo kom zakonu, "ali se taj politički odnos ne može ispoljavati time što ćete tražiti da se neko, na osnovu nacionalnog ili vjerskog statusa, isključuje iz demokratske procedure u parlamentu".

Đeka: U poruci Mandića ništa demokratsko

"To vodi segregaciji, diskriminaciji i bilo bi jako važno da se politički subjekti u perspektivi uzdrže od takvih stavova", naglasio je  sagovornik Pobjede.

Mandićeve koalicione kolege Branko Radulović i Nebojša Medojević juče nijesu za Pobjedu prokomentarisali Mandićev poziv nepravoslavcima u Skupštini.

Predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka poručio je da bez obzira na osjetljivu temu svi imaju pravo "da kao građani ove države budu uključeni u raspravu o svim temama i događajima, pa i o zakonu o slobodi vjeroispovijesti".

"Bez obzira ko je koje vjere. Pažljivo, umjereno pametno i da svako da svoje mišljenje. U demokratskoj državi, koja je članica NATO, koja teži EU, svi treba da iznesu svoj stav, u skladu sa demokratskim principima", istakao je Đeka.

U poruci DF-a, koju je javnosti saopštio Mandić, kako kaže naš sagovornik, ne vidi ništa demokratsko.

"Za mene ta izjava nije vrijedna komentara", kategoričan je Đeka.

Konstatuje da je partija kojoj on pripada daleko od "DF-a i po načinu razmišljanja i političkom djelovanju“.

"Mi gledamo prema Evropi i evroatlantskim integracijama. Srećom, oni su politička manjina u ovoj državi", dodao je sagovrnik Pobjede.

BS bez komentara

Nije ništa novo na crnogorskoj političkoj sceni, kaže za Pobjedu predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović, da "pojedini 'dobronamjerno' savjetuju predstavnike nacionalnih manjina da se ne miješaju u procese, kako oni kažu, pravoslavne većine“.

"Zaboravljaju pri tome činjenicu da je Crna Gora multinacionalna i multivjerska država i da mi svi zajedno dijelimo sudbinu našeg društva i države. Drugim riječima, Crna Gora je naša domovina i nijesmo ovdje na vikend ekskurziji, već smo autohtoni i kulturološki duboko utemeljeni", istakao je on.

U Bošnjačkoj stranci nijesu željeli da komentarišu poziv DF-a.

"Ne želim da komentarišem takvu izjavu", kazao je Ervin Ibrahimović.

Poslanik Demokratske partije socijalista Suad Numanović za Pobjedu ističe da Mandićevu izjavu doživljava kao početak izborne kampanje.

"Ali, vokabular koji se čuje ne smije da bude odlika građanske Crne Gore koja je država svih njenih građana bez obzira na vjeru i naciju. I ovaj zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica odnosi se na sve njene građane, bez obzira na vjeru i naciju", istakao je Numanović.

Zakon se odnosi, dodao je naš sagovornik, i na vjernike, i na ateiste, i na agnostike.

"Zato nije dobro nikakvo prebrojavanje po nacionalnoj osnovi, posebno ne kada su poslanici u pitanju. Njihova obaveza je da vode diskusiju o svim zakonima, pa i o ovom. Očekujem da se u tolerantnoj političkoj atmosferi u Skupštini vodi dijalog uz učešće svih zainteresovanih poslanika", naglasio je Numanović.

Mitrić: Ovakve izjave unose "zlu krv" među ljudima različite vjeroispovijesti

Profesor pravnih nauka dr Blagota Mitrić istakao je u izjavi za Pobjedu da je „suvišno govoriti koliko citirana izjava lidera Nove srpske demokratije odudara od slova i duha Ustava Crne Gore i uopšte koliko je suprotna državnom ustrojstvu naše zemlje kao građanske države“.

"Ipak, moramo znati da je svako obavezan da poštuje prava i slobode drugih, te da je zabrana izazivanja mržnje i zabrana diskriminacije po bilo kom osnovu jedan od osnovnih ustavnih postulata. Posebno se mora istaći da se svakome jemči pravo vjeroispovijesti i da je povreda vjerskih prava naročito ili vrlo osjetljiva u višekonfesionalnim državama kao što je Crna Gora", upozorio je on.

Pored ustavno-pravnog aspekta, ističe naš sagovornik, postoji mnogo teži i odgovorniji odnos prema pitanju slobode vjeroispovijesti, a to je moralni, odnosno ljudski aspekt.

"Zato što ovakve izjave unose „zlu krv“ među ljudima različite vjeroispovijesti, a koju su „zlu krv“ tragično doživjeli narodi bivše Jugoslavije", naglasio je Mitrić.

 

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније