Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Nataša Mitrović, TVCG

12. 12. 2019. 20:08 >> 20:23
1

BLAŽIĆ

Vjeroispovijest nema veze sa izbornom reformom

Zakon o slobodi vjeroispovijesti nema nikakvih dodirnih tačaka sa izbornim sistemom i Demokrate su pomiješale stvari, saopštio je za Dnevnik TVCG pridruženi član Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva profesor Đorđije Blažić.

Objašnjava da pitanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti jeste važno pravno pitanje ustavne slobode vjeroispovijesti i odnosa između države i vjerskih zajednica, ali ono ne bi trebalo da utiče na izbornu reformu, ističući da bi pravi potez bio otvoriti to pitanje nakon izbora.

Pitanje slobode vjeroispovijesti ne može uticati na izbornu reformu, kategoričan je pridruženi član Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, profesor Đorđije Blažić.

“Oba zakona su značajna, ali je sa sistemskog aspekta i sa aspekta organizacije funkcionisanja države uslov - zakon o izborima da bi imali legalne, odnosno legitimne institucije. Zakon o vjerskim zajednicama apsolutno nema nikakvih dodirnih tačaka sa izbornim sistemom. Koristiti jednu situaciju, da bi se otvorila neka druga sistemska pitanja koja jesu nužna, ali ona se ne mogu u ovom trenutku riješiti. Pravi potez bi bio da se ta pitanja otvore poslije izbora”, poručio je Blažić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније