Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

13. 12. 2019. 07:04 >> 19:40
19

JOKOVIĆ

Opozicija da napravi minimum uslova za izbore

Opozicija bi konačno trebalo da sjedne za sto i napravi minimum uslova bez kojih neće ići na izbore, odnosno da napravi dobar izborni zakon i odredi kandidate za pregovore sa vlašću. Ako vlast ne prihvati te uslove, opozicija ne bi trebalo da izađe na izbore, kazao je za Pobjedu Vladimir Joković, predsjednik SNP-a, poručujući i da opozicija ne može izaći na izbore "ako neko hoće da otima imovinu Mitropolije crnogorsko-primorske".

 

Joković je kazao da Odbor za izbornu reformu, i da nije prekinuo rad, "ne bi donio nikakvo rješenje".

"DPS nema volje da se to dovede do kraja i da izborni proces bude transparentan. Samo lakovjerni su mogli da povjeruju u suprotno", rekao je Joković.

Na pitanje da prokomentariše to što su Demokrate napustile Odbor zbog Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti, iako taj akt nema veze sa izbornim zakonodavstvom, Joković je kazao da "tako vlast radi – jedan po jedan zakon i nema veze".

Zakon povući iz procedure

"Sve ima veze sa Crnom Gorom i ambijentom u njoj. Ova vlast nema potpuni legitimitet. Ona je stečena na dan državnog udara koji nije postojao i kupovinom glasova. Na snimku se vidi kako Migo Stijepović uzima novac za kupovinu glasova u Zeti. Sve ima veze jedno sa drugim", rekao je Joković.

Komentarišući Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, Joković je rekao da bi taj akt trebalo povući iz procedure.

"To je nedemokratski zakon koji se svodi na puko otimanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i koji nije 'prošao' javnu raspravu. Samo na jedan razgovor su pozvani predstavnici Mitropolije crnogorsko-primorske i nijedan njihov zahtjev nije usvojen. Naš stav o zakonu ćemo saopštiti 21. decembra, kada svo rukovodstvo i naši organi, kao i mnogi simpatizeri, budu u Nikšiću na protestnom skupu. Ne možemo mi na izbore ako neko hoće da otima imovinu Mitropolije crnogorsko-primorske. Zamislimo da do 1918. kao crkva ništa nije imala, i ako je neko nešto poklonio ili ako je dobrovoljnim prilozima crkva izgradila hramove, sad bi trebalo sve da bude državno i nekome je palo na pamet da uzme crkvi imovinu", rekao je Joković.

Na pitanje očekuje li da će crkveno pitanje ujediniti opoziciju, pošto do sada ništa drugo nije moglo, Joković je rekao da ne vjeruje u to zbog onih koji ne podržavaju SPC.

"Moramo, i jedni i drugi, i oni koji podržavaju Mitropoliju crnogorsko-primorsku i oni koji je ne podržavaju, i vlast i opozicija, o svakom pitanju donositi demokratska prihvatljiva rješenja, a ne rješenja koja će trajati onoliko koliko je jedan čovjek ili partija na vlasti. Nije u redu donositi zakone za dnevno-političke interese, a da njihova dugotrajna održivost nije moguća ", rekao je Joković.

Joničina partija - neprebol rezultata Kongresa

Komentarišući osnivanje partije Socijalisti Crne Gore, čiji je osnivač nekadašnja funkcionerka SNP-a Snežana Jonica, Joković je rekao da je to "neprebol rezultata Kongresa".

"To je neprebol onoga što neko nije ostvario kroz SNP, a pitanje je sa svojim ponašanjem i radom da li je takav ikada mogao pripadati SNP-u. Mi nemamo problema zbog osnivanja takvih partija, koje nijesu opozicione već koriste vlasti. To je jedna od kombi partijica koja služi da nanese štetu opoziciji. To su partije koje su dobrodošle ako DPS-u zatreba", dodao je Joković.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније