Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

13. 12. 2019. 16:24   >>  16:28 1

ĐUKANOVIĆ-BINGULAC

Ostvarivanjem zajedničkih ciljeva do unapređenja odnosa

Crna Gora i Srbija će, ostvarujući zajedničke strateške ciljeve integracijom u evropski sistem, bivati međusobno bliže i nakon toga nastaviti da žive kao dobri prijatelji, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je danas u oproštajnu posjetu primio ambasadora Srbije u Crnoj Gori Zorana Bingulca

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanovića je zahvalio Bingulcu za izuzetan doprinos razvoju odnosa dvije zemlje, i istakao da "možemo biti zadovoljni onim što je urađeno u proteklih šest godina njegovog mandata“.

"Želje i očekivanja su uvijek na višem nivou kada su u pitanju odnosi Crne Gore i Srbije“, kazao je Đukanović.

On je naveo da treba biti zadovoljan ostvarenim progresom u odnosu na raniji period.

"Tome je posebno doprinijelo unošenje doze realizma u naše odnose, što je logično vodilo unapređenju razumijevanja, kao i međudržavnih odnosa saradnje“, naglasio Đukanović.

On je dodao da će vrijeme koje dolazi omogućiti da se dalje unapređuje i doprinosi kvalitetu povjerenja.

"Odnosi su stabilizovani i stvorena je dobra platforma, zahvaljujući u dobroj mjeri i ambasadoru Bingulcu. Bilo je puno situacija kada se moglo sa nivoa ambasadora uticati na kvarenje odnosa“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, trebalo je imati i dobre namjere, i diplomatski senzibilitet i razumijevanje prilika, kao što ih je imao Bingulac.

Đukanović je kazao da vjeruje da će dvije države, ostvarujući zajedničke strateške cilljeve integracijom u evropski sistem, bivati međusobno bliže, i nakon toga nastaviti da žive kao dobri prijatelji.

"Vrijeme je da obje zemlje nađu mjesto na tom pravilno odabranom putu, da nastave sa usvajanjem evropskog sistema vrijednosti kako bi postali dio EU, i stvorili ambijent u kojem će građani Crne Gore i Srbije živjeti kvalitetom života ujedinjene Evrope“, poručio je Đukanović.

Bingulac je naglasio da se sa Crnom Gorom nikada nije ni sastajao ni rastajao.

Sebe, kako je rekao, smatra dijelom ovog podneblja, duboko poštuje Crnu Goru i njene strateške ciljeve koje ona, korak po korak, uspješno ostvaruje.

On je, kako je saopšteno, zahvalio na punoj saradnji i otvorenosti, i izvanrednom doprinosu crnogorskih zvaničnika stvaranju atmosfere smirivanja odnosa.

"Čemu su poseban doprinos davali predsjednici dvije zemlje, a i diplomatske reakcije Crne Gore u pojedinim osjetljivim momentima bile su na pravom nivo“, navodi se u saopštenju.

Bingulac je rekao da su dvije države ostvarile značajne pomake na planu saradnje.

On je naveo da su trendovi rasta zabilježeni u gotovo svim oblastima, a službovanje u Crnoj Gori u važnom periodu njenog strateškog usmjerenja ka NATO predstavljao je veliki diplomatski izazov.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније