Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 12. 2019. 07:40 >> 09:13
6

DRLJEVIĆ ZA PORTAL

Građane brine kakvoj ćemo EU pristupiti

Trend pada podrške članstvu Crne Gore u EU nije neubičajen u ovoj fazi pristupanja države EU, kaže za Portal RTCG glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, Aleksandar Drljević.

Juče objavljeno CEDEM-ovo istraživanje pokazalo je da 55 odsto građana podržava članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU), što je najmanji procenat podrške u istraživanjima javnog mnjenja. 

Drljević kaže da se Evropska unija posljednjih godina suočava sa brojnim unutrašnjim izazovima i otvorenim pitanjima.

On ističe da su pregovori sa EU najkompleksniji reformski proces u istoriji naše države, pa kako dodaje, ne čudi da kod građana izazivaju određen zamor.

Drljević podsjeća da se sličan trend pada podrške u EU desio i u drugim zemljama koje su pristupile Uniji tokom ranijih proširenja.

“U Hrvatskoj je, na primjer, procenat podrške pao sa 77% 2001. na 60% u 2011. godini. Nas ovaj trend ne iznenađuje niti nas je dočekao nespremne, jer smo mogućnost pada podrške prepoznali i ključnim komunikacionim dokumentom u ovoj oblasti – Strategijom informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2019-2022.”, kaže Drljević.

On navodi i da je više uzroka pada podrške EU, a kako dodaje, oni zavise od mnogih okolnosti.

Što se Crne Gore tiče, kako podsjeća Drljević, proces pregovora o pristupanju je u poodmakloj fazi.

Glavni pregovarač ističe da je obavljen značajan posao koji je iziskivao vrijeme i mnogo truda, pa danas, kako dodaje, imamo gotovo sva otvorena poglavlja.

“S druge strane, iako ovaj najkompleksniji reformski proces u istoriji naše države prožima sve aspekte života, on je u velikoj mjeri tehnički i ne čudi da kod građana izaziva određen zamor. Mi se trudimo da građanima predstavimo sve aspekte pristupanja naše države EU i temeljno ih informišemo o koristima koje članstvo u EU donosi, ali i obavezama koje ćemo danom pristupanja preuzeti”, poručuje Drljević.

Stav građana prema članstvu Crne Gore u EU, kako ističe Drljević, ne zavisi samo od onoga što je Vlada uradila na tom putu, već i od dešavanja unutar EU.

“Svjesni smo da se Evropska unija posljednjih godina suočava sa brojnim unutrašnjim izazovima i otvorenim pitanjima koji su doveli do toga da određene članice imaju rezervu prema proširenju i prednost daju unutrašnjoj konsolidaciji. Vjerujem da građani ne ostaju imuni na takve informacije i da ih jednim dijelom brine kakvoj ćemo zajednici pristupiti kada za to dođe vrijeme”, naveo je Drljević.

Vlada će, kako ističe Drljević, bez obzira na ovakve trendove nastaviti da informiše građane o procesu pristupanja EU.

“Smatramo da samo dobro informisan građanin može donositi optimalne odluke o svojoj i budućnosti svoje zemlje. Naš je cilj da građani u svakom trenutku budu svjesni da smo sveobuhvatnu reformu društva izabrali kao naš prioritet zbog dobrobiti naših građana, a da je činjenica da se te reforme sprovode pod okriljem pristupanja zajednici evropskih država samo dodatna vrijednost tog procesa”, zaključio je Drljević.

Maja Lalić Burzanović

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније