Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

13. 12. 2019. 22:19   >>  22:18 3

ZVANIČNA POSJETA

Marković sjutra u Vatikanu sa papom Franjom

Premijer Duško Marković boraviće sjutra u zvaničnoj posjeti Svetoj stolici. Sastaće se sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom, ali i sa državnim sekretarom kardinalom Pjetrom Parolinom. Premijer će obići Istorijski arhiv Vatikana, a domaćin će mu biti direktor arhiva Johan Is. Zvanična posjeta premijera Markovića Svetoj stolici je na liniji nastavka dijaloga na najvišem nivou. Istovremeno predstavlja priliku da se ukaže na važnost daljeg jačanje saradnje sa Svetom stolicom i ponovi crnogorska spreman da pruži neophodnu podršku za što skorije otvaranje papske nuncijature u Podgorici.

Odlične odnose između Crne Gore i Svete stolice potvrđuju susreti na najvišem nivou. Tako će sjutra predsjednik vlade Duško Marković boraviti u zvaničnoj posjeti Svetoj stolici na poziv državnog sekretara kardinala Pjetra Parolina, koji je u junu prošle godine posjetio našu državu.

Osim sa Parolinom, Marković će u apostolskoj palati razgovarati i sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom.

Posjeta predsjednika Vlade Vatikanu je u funkciji daljeg jačanja odličnih političkih odnosa i nastavka dijaloga na najvišem nivou.

Teneljni ugovor između Crne Gore i Svete stolice potpisan je u junu 2011. godine i predstavlja platformu za dalje produbljivanje i unapređivanje ukupnih međudržavnih odnosa.

Dvije strane pridaju veliki značaj njegovoj punoj primjeni, čemu u prilog govori i redovno održavanje sjednica mješovite komisije, na kojima se razmatraju bilateralna i pitanja od interesa za katoličku zajednicu i Katoličku crkvu u Crnoj Gori. A Sveta stolica djeluje i govori u ime cijele katoličke crkve.

Među glavnim principima njene diplomatije su promovisanje i očuvanje mira, solidarnost među državama i narodima i odbrana ljudskog dostojanstva.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније