Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dnevne novine, Objavio: I. P. ]

16. 12. 2019. 06:32 >> 06:33
44

PEROVIĆ UPOZORIO

Država može spriječiti iznošenje moštiju

Sveti Vasilije je nekoliko vijekova bio sakralno blago Crnogoraca. Kao i sve drugo pravoslavno sakralno bogatstvo, mitropoliz Amfilohije je svetog Vasilija privatizovao na klasični tajkunski tranzicioni način, ocijenio je u intervjuu Dnevnim novinama profesor Milenko Perović.


On smatra i da ne bi bilo iznenađujuće da u katastarske knjige "na ime SPC uknjiži i svečeve kosti, kao što je uknjižio sve što su mu crnogorske vlasti dopustile da prisvoji".

Komentarišući pitanje o najavi MCP da će mošti Svetog Vasilija Ostroškog biti na crkveno–narodnom saboru u Nikšiću 21. decembra, profesor Perović kaže da to nije iznenađenje.

"Nije neočekivano što Amfilohije svečeve kosti na najvulgarniji antihrišćanski način opet pokušava instrumentalizovati u tobožnjoj odbrani svoga anticrnogorskog, protivpravnog, amoralnog, ahumanog politikantskog kleptokratskog prava na prisvajanje sakralnog pravoslavnog nasljeđa Crne Gore. Uostalom, sve što je SPC činila u Crnoj Gori od 1918. godine bila je nebratska zloupotreba svega čega se dokopala. Sve što je Amfilohije radio u Crnoj Gori za trideset godina samo je mučna potvrda lucidnog Njegoševog opažanja: 'Teško zemlji kojom crna kapa gospodari'", rekao je Perović za Dnevne novine.

Svaki put kad SPC, kako je istakao, krene da nosi nečije kosti, "nastaje ozbiljna opasnost da mnogi ostave kosti po balkanskim vrletima u tribalnim ratnim i zlikovačkim satiranjima".

"Bilo je jasno da se nosanje kostiju 'cara' Lazara 1988. godine neće završiti bez velikog kastiga. Služilo je ono za podjarivanje iracionalnih nacionalističkih strasti po tzv. 'srpskim zemljama' da bi se izvršile odgovarajuće ratne pripreme za stvaranje tzv. velike Srbije. Namjera da se nosaju kosti Svetog Vasilija, takođe, treba da posluži podjarivanju nacionalističkih anticrnogorskih strasti u Crnoj Gori. Ovoga puta Amfilohijeve ambicije su ograničenije. Malo je šta ostalo od stvarne i umišljene sile kojom je probuđeni srpski bog Mars raspolagao 1988. godine", smatra Perovič, između ostalog.

Od svega je najgore što, prema mišljenju Perovića, mitropolit Amfilohije "ko zna koji put srpski nacionalni korpus u Crnoj Gori pokušava okrenuti protiv jedine države koju ovaj korpus uistinu ima".

"Amfilohije je crnogorskom pravoslavlju iščupao dušu i od njega načinio pseudoreligijski nacionalistički kič. Sve što je izgradio u Crnoj Gori je otužni 'sakralni' kič", uvjeren je Perović.

Napominje da "svečeve kosti pripadaju crnogorskom sakralnom nasljeđu".

"Država Crna Gora morala bi ih štititi od upotreba i od zloupotreba svim raspoloživim sredstvima. Nekad su jadni Crnogorci pred Turcima spasavali svečeve kosti, a danas ih moraju spasavati od Amfilohija! Ako hoće, za početak država ima brojne načine da onemogući iznošenje moštiju iz Ostroškog manastira. Ako neće, problem će biti još veći. Mnogo veći", upozorio je on.

Пратите нас на

Коментари44

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније