Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

16. 12. 2019. 10:55   >>  11:15 2

MEDOJEVIĆ PREDSJEDNIKU EGMONT GRUPE

DF za osnivanje nezavisne finansijske obavještajne agencije

Demokratski front (DF) se snažno zalaže za osnivanje nezavisne finansijske obavještajne agencije koja bi kroz EGMONT koristila sve resurse i mogućnosti koje joj stoje na raspolaganju, istakao je predsjednik PzP-a i jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević tokom sastanka sa Marianom Federićijem, predsjednikom EGMONT grupe i predsjednikom Finansijske obavještajne službe Argentine. Federici je ponudio saradnju i istakao da će se lično zauzeti i pomoći Crnoj Gori u borbi protiv pranja novca.

Predsjednik PzP-a i jedan od lidera DF-a se tokom Parlamentarnog bezbjednosnog foruma u Vašingtonu susreo i sa Marianom Federicijem, predsjednikom EGMONT grupe i predsjednikom Finansijske obavještajne službe Argentine.

Kako je saopšteno iz PzP-a, Medojević je upoznao Federicija o odluci Vlade Crne Gore da ukinu Finansijsku obavještajnu službu i da aktivnosti na sprečavanju pranja novca i finansiranje terorizma prenesu u Upravu policije.

"Uprava za sprečavanje pranja novca u Crnoj Gori nije imala zadovoljavajuće rezultate zbog političkog uticaja DPS-a koji je razvio veoma razgranate poslove i veze sa transnacionalnim kriminalnim grupama koje svoje prljave pare peru preko režimskih banaka i kroz zajedničke investicije u velike građevinske projekte u turizmu", kazao je Medojević.

On je dodao da je režim odlučio da spriječi komunikaciju stručnjaka iz nezavisne e-Uprave sa kolegama u EGMONT-U, što je, kako je kazao, dovodilo do curenja nekih kompromitujućih informacija.

"Sada je policija Crne Gore stavljena u funkciju kontraobavještajne zaštite crnogorskh kartela od djelovanja partnerskih obavještajnih službi", istakao je Medojević.

Federici je kazao da se postojanje nezavisne finansijske obavještajne službe pokazalo kao bolje i efikasnije rješenje.

"Posebno što globalni perači novca koriste najsavršenije tehnološke mehanizme i izgrađene digitalne platforme sa kojima u realnom vremenu obavljaju svoje transakcije, pa je međunarodna saradnja preko EGMONTA postala nezaobilazna u istragama protiv pranja novca od organizovanog kriminala", kazao je Federici.

Medojević ga je, kako je saopšteno, upoznao i sa novom generacijom globalnih perača para preko on-line igara na sreću gdje je, kako je kazao, "režim obezbijedio crnogorsko drzavljanstvo za neke od najvećih svjetskih priređivača ilegalnih igara na sreću na internetu".

"Član kineskih trijada Pua, singapurac Shrodi su dobili crnogorske pasoše, osnivaju svoje firme i otvaraju virtuelne račune u režimskim bankama i peru ogromne količine novca od igara na sreću na koje nije plaćen porez. Crna Gora je postala platforma za nesmetano djelovanje ovih perača novca. Tužilaštvo ne reaguje, a policija zaobilazi ove istrage. U svakom slučaju DF se snažno zalaže za osnivanje nezavisne Finansijske Obavještajne Agencije koja bi kroz EGMONT koristila sve resurse i mogućnosti koje joj stoje na raspolaganju", istakao je Medojević.

Federici je ponudio saradnju i istakao da će se lično zauzeti i pomoći Crnoj Gori u borbi protiv pranja novca.

Tokom Foruma lider PzP se susreo i sa Trojem Paredesom, članom Komisije za hartije od vrijednosti u vrijeme istrage o korupciji prilikom privatizacije crnogorskog Telekoma koju je upravo pokrenula na inicijativu SEC.

"Medojević je upoznao Paradesa o njegovoj krivičnoj prijavi iz 2005. koju je državni tužilac Vesna Medenica odbila kao neosnovanu, a koja je bila identična sa prijavom koju je je podnio SEC tužilaštvu u SAD", navodi se u saopštenju.

Medojević se susreo i sa republikanskim senatorom Todom Kruzom iz Teksasa, koji je održao veoma važnu prezentaciju o hibridnim prijetnjama globalnoj bezbjednosti. Senator Kruz je jedan od najbližih saradnika Predsjednika Trampa u Senatu SAD.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније