Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

17. 12. 2019. 06:55   >>  20:17 21

MIHAILO TVRDI

Nečuvena zloupotreba sveca protiv Crne Gore

Od vremena hirotonije Svetoga Save u Nikeji do danas, kada su u pitanju tuđe kanonske teritorije, Srpska crkva se ponaša na isti način – okupatorski, ocijenio je za Pobjedu poglavar Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) mitropolit Mihailo.

Za SPC, kako je kazao, i danas vrijedi Homatijanov prigovor Savi.

"Piše mu da se lažno predstavlja arhijerejem Srbije, samovlasno rukopolaže episkope, čudi se za koga i za koju crkvu ih hirotoniše i očinski savjetuju: 'da ne propovijedaš tamo đe je Hristos poznat, kako ne bi zidao na tuđemu temelju, nego, kao što je pisano, da vide oni kojim on nije objavljen, i shvate oni koji nijesu čuli o njemu'. Jer Sava je drsko 'zidao' na temeljima Ohridske arhiepiskopije, prezirući kanonsku vlast i uzdajući se u Nemanjinu vojnu silu i prevaru. Evo ravno sto godina da njegovi nasljednici to isto rade u Crnoj Gori. 'Zidaju' na temeljima Crnogorske crkve, propovijedaju onima koji su čuli za Hrista i slave osamsto godina umišljene autokefalnosti umjesto devedeset sedam godina stvarne - od 1922. godine kad su dobili tomos", istakao je Mihailo.

Amfilohije, dodaje mitropolit Mihailo, čini "još nečuveno - zakazuje takozvani crkveno-narodni sabor u Nikšiću i prijeti da će mu prisustvovati i kivot s moštima Svetoga Vasilija Ostroškoga, koje će da donese iz Ostroga".

"To i jeste nečuveno da se Svetac nosi iz Ostroga i još zloupotrebljava protiv Crnogoraca i Crne Gore čiji je zastupnik pred nebeskim prijestoljem. Samo jednom, u vrijeme prve Omer-pašine vojne 1853. godine, svetac je napuštio manastir - sklonjen je pred turskom vojskom. Drugi put je 1996. godine nošen u Hercegovinu i zloupotrijebljen protivu Crne Gore, a evo oće to da čine i po drugi put. Tako Beogradska patrijaršija čini svetogrđe kojemu se mora stati na kraj. Svijet je uvijek išao k svecu pješke, neki i bosi, čak i na koljenima, od Donjega do Gornjega manastira u kome se čuva kivot s njegovim moštima, i tako treba i mora da bude", kaže mitropolit.

Sveti Vasilije Ostroški, naglašava on, duhovna je okosnica Crne Gore.

"I država je dužna, obavezna i mora da čuva i sačuva svetinju, stavljajući je pod visoku državnu zaštitu. A namjeravano masovno okupljanje oko Sveca, koju će beogradski prepredenjaci da podstaknu da nasrne na ustavni poredak, da bi spriječili usvajanje zakona o slobodi vjeroispovijesti, na vrijeme treba da bude onemogućeno. Nije mudro prezrijeti namjeravano svetogrđe i dozvoliti beogradskim popovima da se rugaju nama, našim svetinjama i ustavnome poretku", zaključio je poglavar CPC.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније