Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

19. 12. 2019. 12:06 >> 16:01
19

EU POZVALA

Crna Gora da vrati debatu u parlament

Evropska unija (EU) žali zbog propuštene prilike da se ponovo uspostavi politički dijalog u Skupštini Crne Gore, kazao je portparol Unije Peter Stano i dodao da bojkot parlamenta nije rješenje za državu koja pregovara o pristupanju EU.

U EU žali što zbog nedostatka kvoruma Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva nije uspješno završio posao prije isteka mandata 18. decembra.

"Ovo je propuštena prilika da se u Crnoj Gori ponovo uspostavi politički dijalog u parlamentu, da se na sveobuhvatan način sagleda izborni okvir, poveća povjerenje u sprovođenja parlamentarnih izbora koji su predviđeni za narednu godinu i postigne višestranački sporazum o velikom broju pitanja koja su važna za reformski put Crne Gore ka EU, posebno u pogledu pregovaračkih poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava", kazao je Stano.

Kako je naveo, EU ponavlja da politička debate treba da se vodi u Skupštini i da bojkot parlamenta nije rješenje, posebno za državu koja pregovara o pristupanju EU.

Stano je podsjetio da je EU u konitnuitetu ohrabrivala sve političke aktere u Crnoj Gori da preuzmu odgovornost i vrate političku debatu u parlament.

EU napominje da je Vlada predložila parlamentu nacrt Zakona o slobodi vjeroispovijesti i vjerovanja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

"Regulisanje vjerskih zajednica nacionalna je nadležnost, ali treba učiniti na sveobuhvatan način, okupljajući sve relevantne strane i u skladu s relevantnim međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima, posebno sa svim preporukama mišljenja Venecijanske komisije od 24. juna", navodi se u saopštenju.

Portparolka Evropske komisije (EK) za proširenje Ana Pisonero Fernandez kazala je da Evropska unija (EU) žali zbog nedostatka kvoruma i što privremeni odbor nije uspio da završi posao prije kraja mandata. Na pitanje TVCG naglasila je da parlamentarni bojkot nije rješenje posebno za zemlju koja pregovara o članstvu u EU.

Za nas to je propuštena prilika u Crnu Goru da ponovo uspostavi politički dijalog u parlamentu i da prilagodi na razumljiv i inkluzivan način pregovarački okvir kako bi se ojačalo povjerenje u sprovođenje izbora koji će biti održani naredne godine i postigao međustranački sporazum o brojnim temama koje su značajne za reformsku agendu Crne Gore posebno u pregovaračkim poglavljima 23 i 24.

EU ponavlja da politički dijalog treba da se odvija u parlamentu i da bojkot nije rješenje posebo za zemlju koja pregovara o članstvu u EU. EU konstantno ohrabruje političke aktere u Crnoj Gori da preuzmu odgovornost vrate u parlament.

Komentarišći poziv Evropske unije Crnoj Gori Ambasadorka Sjedninjenih Amričkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke je na svom Tviter nalogu napisala da podržava poziv EU i dijalog političkih partija u Skupštini Crne Gore.

"Vlada i opozicija moraju udvostručiti napore kako bi osigurali kredibilne i sveobuhvatne izbore 2020. godine", napisala je Rajnke na svom Tviter nalogu.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније