Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Vijesti, Objavio: I. P. ]

20. 12. 2019. 07:11 >> 10:03
12

MITROPOLIJA TVRDI

Nikakvog dijaloga nije bilo o zakonu

Nikakvog dijaloga, a posebno ne inkluzivnog i institucionalnog, nije bilo o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja o pravnom položaju vjerskih zajednica, te je gruba neistina Ministarstva za ljudska i manjinska prava da je Mitropolija crnogorsko-primorska odbila dijalog o ispunjavanju preporuka Venecijanske komisije, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

 

 

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske reagovali su na navode resora Mehmeta Zenke, iz kojeg je juče saopšteno da se nije žurilo sa utvrđivanjem Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti, već da je on dugo i pažljivo pripreman u posljednjih pet godina.

"Pravni savjet Mitropolije crnogorsko-primorske nikada, tokom prethodnih godina, nije pozvan od strane Ministarstva na bilo kakvu stručnu raspravu ili dijalog o budućem zakonu", saopštila je MCP.

Navod Ministarstva da je Predlog zakona pripreman pet godina, kako kažu iz Mitropolije, nije tačan, "jer je Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti iz 2015. godine duže od četiri godine stajao u ormarima Ministarstva".

"Okrugli stolovi koje je prošle godine organizovalo Ministarstvo na razne teme nemaju nikakve veze sa dijalogom o konkretnim budućim zakonodavnim rješenjima. Pravni savjet Mitropolije crnogorsko-primorske nikada, tokom prethodnih godina, nije pozvan od Ministarstva na bilo kakvu stručnu raspravu ili dijalog o budućem zakonu", tvrde iz MCP.

Tačan je, kažu, navod Ministarstva da ”nema vjerske zajednice koja nije komentarisala Nacrt zakona”, ali je, kako su istakli iz Mitropolije, izostao navod da Ministarstvo nikada nije odgovorilo na Primjedbe na 50 stranica koje je Mitropolija crnogorsko-primorska u septembru 2015. godine dostavila Ministarstvu u fazi javne rasprave.

"Uostalom, najbolja potvrda naše tvrdnje se nalazi u obrazloženju Vlade uz Predlog zakona. Nikada ni mi kao podnosioci Primjedbi, a ni javnost, nijesmo obaviješteni o njihovom razmatranju. Na žalost, nikakvog dijaloga, a posebno ne inkluzivnog i institucionalnog dijaloga, nije bilo. Najvažnije obilježje tog imaginarnog procesa jeste da je Ministarstvo grubo prekršilo sve odredbe koje su se mogle prekršiti u dosadašnjem zakonodavnom postupku. Uostalom, neka navedu i javnosti pokažu dokument iz koga će se vidjeti ko je od pravnih eksperata i predstavnika civilnog sektora, mimo predstavnika Vlade, kao i crkava i vjerskih zajednica, učestvovao u pripremi Nacrta i Predloga zakona", kazali su iz MCP.

Gruba je neistina, kažu, da je Mitropolija odbila ”dijalog o ispunjavanju preporuka Venecijanske komisije”. Preporuke Venecijanske komisije su upućene Vladi koja ih je tražila, a ne Mitropoliji.

"Mitropolija nije prihvatila uslovljavanje predstavnika Vlade da vodi dijalog isključivo o preporukama Venecijanske komisije već je, uz preporuke, tražila da se raspravlja i o ostalim članovima Predloga zakona, koji nijesu u saglasnosti sa Ustavom, pravnim poretkom Crne Gore i zdravim razumom. Predstavnici Vlade su odbili da o tome razgovaraju. Na sastanku od 26. novembra ove godine predstavnici Vlade nijesu prezentovali nijednu odredbu Predloga zakona u koju su uključili preporuke iz mišljenja Venecijanske komisije. Žalosno je što su predstavnici Vlade, kako su nam eksplicitno i više puta ponovili, ključne aspekte prava na slobodu vjeroispovijesti proglasili za politička pitanja za koja su nam rekli da se o njima uopšte ne može razgovarati. Predlog zakona, na žalost, uopšte nije usaglašen sa najvećim brojem od 36 najvažnijih preporuka Venecijanske komisije, a to ovih dana konstatuju i brojne međunarodne i ekspertske adrese. Pozivamo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava da prestane sa iznošenjem neistinitih informacija i da konačno počne da postupa zakonito i čitav postupak vrati u propisane okvire", kazali su iz MCP, podsjećaju da je, uostalom, "skoro sve ove probleme je prepoznala i Evropska unija".

Premijer Duško Marković je u srijedu nakon premijerskog sata ponovio da Vlada neće povući zakon.

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније