Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

20. 12. 2019. 07:30 >> 00:12
122

ĐUKANOVIĆ

Posljednji pokušaj ucjene Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da svako ko prijeti da je spreman da se zapali ili žrtvuje, mora dobiti jasan odgovor. Đukanović je poručio i da neće proći pokušaj ucjene Crne Gore od strane velikosrpskog nacionalizma, zbog najave usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

U emisiji "Živa istina", koja se emituje večeras na Prvom i Satelitskom programu TVCG od 20:05h, rekao je da se vara svako pojedinačno ili bilo koja institucija da može pobijediti državu Crnu Goru.

"Ja nerado odgovoram logikom snage i logikom sile, ali mislim da o svim pitanjima, pa i onim važnim oko kojih se drastično razlikujemo da je moguće tolerantno razgovarati. Ali, kada vas dovedu u situaciju da morate odgovoriti na njihove argumente onda želim da kažem da se vara svako pojedinačno ili bilo koja institucija da može pobijediti bilo koju državu, ukljućujući i državu Crnu Goru", poručio je Đukanović u emisiji Živa istina.

A, bilo je mnogo takvih pokušaja, podsjeća Đukanović i ističe da su nam najsvježija nam takva sjećanja iz 2015. i 2016.

"Vidjeli ste kako je to završeno i vidjeli ste da su polomili zube oni koji su mislili da ruše državu. Ko god nam sada prijeti svojom spremnošću da će da se spali, da se žrtvuje, da nema boljeg momenta da se postane svetac nego sada da se napravi neko samoubistvo, mora da dobije jasan odgovor. Mnogo nas je više na ovoj strani, koji smo sve u životu do sada dali da ispravimo jednu istorijsku nepravdu i da obnovimo crnogorsku državu, koji smo vrlo ponosni na to svoje ostvarenje, i spremni smo da svim mogućim sredstvima branimo taj državni krov nad glavom", poručio je Đukanović, komentarišući prijetnje povodom usvajanja Prijedloga Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Đukanović je rekao da bi moralo biti jasno, ne samo iz našeg, već i iz univerzalnog iskustva, da će uvijek biti manje pristalica, pa i manje motiva za rušenje nego za odbranu nečeg što je mukotrpno i pravedno stečeno i obnovljeno.

"Prema tome nemojte nam se zalijetati, najljubaznije vas molimo", poručio je Đukanović.

Demokrate pokazale pravo lice

On je kazao kako je očekivao da će opozicija dogovor oko reforme izbornih zakona, uslovljavati povlačenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Vlast neće prihvatiti nikakve ucjene u vezi tog Zakona, kazao je Đukanović.

"Ovo je još jedan u nizu, a ja iskreno vjerujem i posljednji pokušaj ucjene nezavisne i evropske Crne Gore od strane velikosrpskog nacionalizma", ocijenio je Đukanović.

Predsjednik je podsjetio da je, uoči referenduma 2006. odbijen zahtjev da o nezavisnosti Crne Gore odlučuju i građani Srbije porijeklom iz Crne Gore, kao i na više pokušaja plašenja građana Crne Gore, po pitanju liječenja, studiranja, putovanja u Srbiju.

"Ovdje su se sada povezali interesi dva važna i prilično brutalna igrača, koji realizuju ideologiju velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori. Jedan je Srpska pravoslavna crkva, a drugi su određene političke partije, tu mislim na DF, ali je pravo lice pokazala i Demokratska Crna Gora", kazao je Đukanović.

Demokrate su, kako smatra, zbog borbe za glasove birača sa DF-om, odlučili da "bace pod noge" imidž proevropske partije i pokazali se kao nacionalističko - klerikalna partija koja se pojavljuje samo u ulozi izvođača političkih radova od strane nalogodavaca - ideologa velikosrpskog nacionalizma.

Đukanović je naglasio da je jako važno nastaviti sa politikom unapređenja svijesti o vlastitom identitetu.

"Ne samo zbog vjekovnih pretenzija, posebno prema Crnoj Gori. Ako idemo putem udruživanja u jedinstvenu Evropu, i tamo je veoma važno imati svijet o identitetu, pažljivo ga čuvati i njegovati", rekao je Đukanović.

Zakon nije anticrkveni

On je odbacio tvrdnje da je Vlada Zakon o slobodi vjeroispovijesti sada, iz politikantskih razloga, poslala u skupštinsku proceduru, da bi onemogućila usvajanje izbornog zakonodavstva.

Niko nije više zainteresovan za usvajanje reformisanih izbornih zakona od vladajuće koalicije, navodi Đukanović. On je podsjetio da se, još od 2014. radi na pripremi Zakona o slobodi vjeroispovijesti, o čemu je javnost pravovremeno obavještavana.

"Šta je logičnije nego da zakon na kojem radite pet godina, u trenutku kada su se stekli svi uslovi, kada su se dobila relevantna mišljenja iz međunarodne zajednice i prihvatite sve što ste mogli, pošaljete parlamentu", precizirao je Đukanović.

Najbrutalnija je laž da se tim zakonom pokušava oteti imovina Srpske pravoslavne crkve, navodi predsjednik države.

"Ovdje je u pitanju da li smo spremni na politički kompromis, da li smo spremni da odustajemo od onog što smo gradili prethodne dvije, tri decenije - pretpostavki za obnovu nezavisnosti koju baštinimo prethodnih 13 ipo godina. Da li smo spremni da odustanemo od evropskog razvoja Crne Gore u korist povratku nacionalističkoj iluziji da Crna Gora treba da bude srpska država kojom će upravljati SPC", poručio je Đukanović.

SPC krši i crkvena pravila

Predsjednik je, komentarišući Sabor koji će se u organizaciji Mitropolije crnogorsko - primorske sjutra održati u Nikšiću, ocijenio da je riječ o očiglednoj politizaciji.

"Tu sada više nema kamuflaže, pored crkvenih velikodostojnika na taj skup pozivaju i političari koji ne skrivaju da prethodno idu u neke centre u regionu, pretpostavljam na konsultacije oko svog djelovanja na tom Saboru", ocijenio je Đukanović.

Nema govora da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti anticrkveni i te tvrdnje su gruba manipulacija, navodi on.

Predsjednik je poručio da svi relevantni istorijski dokumenti pokazuju da je imovina, kojom se Crnogorska pravoslavna crkva služila do 1918. bila državna.

"A nakon toga ona, pod nekim čudnim okolnostima, nije državna i javnost ima pravo da zna pod kojim se okolnostima to dogodilo", rekao je Đukanović.

On je ocijenio da je postupanje mitropolita Amfilohija, drugih sveštenika, pa i patrijarha SPC u sukobu ne samo sa svjetovnim zakonima Crne Gore, već i crkvenim pravilima.

"Ovdje je riječ o jednoj potpunoj pogubljenosti jedne vjerske institucije koja biva suočena sa konačnim krahom svoje iluzije u duhu neistine da je ona stvorila Crnu Goru i da sada upravlja Crnom Gorom", poručio je Đukanović.

Najavljeno donošenje moštiju Svetog Vasilija u Nikšić, Đukanović je okarakterisao kao ruganje sa svetinjom.

"Ovo je direktno sukobljeno sa Zakonom o kulturim dobrima Crne Gore, gdje se izričito napominje da nije dozvoljeno pokrenuti kulturna dobra, između ostalog i moštiju Svetog Vasilija, bez odobrenja državnog organa", kazao je Đukanović.

Bez tehničke Vlade

Đukanović je kazao da je spekulacija da bi izbori mogli da budu već u maju naredne godine i da će učiniti sve  da do bojkota izbora ne dođe, jer nijedan bojkot nije dobar.

Vlast će sve učiniti da se usvoji izborno zakonodavstvo koje će sadržati preporuke međunarodne zajednice, navodi Đukanović.

Lider DPS-a je isključio mogućnost da opozicija dobije poziv da uđe u Vladu, uoči izbora, uz podsjećanje na loše iskustva sa takvim modelom iz 2016.

"Nema nikakvog smisla ponavljati takvo iskustvo. Vidjeli ste u šta je evoluirao taj ustupak DPS-a i vladajuće koalicije 2016. Sad smo dobili ideju opozicije da kreiramo novi model funkcionisanja vlasti - da se vlast, naravno, određuje na izborima, ali da umjesto četiri vrijedi tri godine, a da onu četvrtu godinu se učini ustupak prema onima koji izgube izbore. Potpuna besmislica koja govori o luzerima. Dakle, ljudima koji ne vjeruju uopšte u svoje sposobnosti, u svoje potencijale, ne vjeruju u svoju politiku, nego pokušavaju da nekako, bilo dobrom voljom vladajuće koalicije, bilo ucjenom vladajuće koalicije, iznude nešto što je njihov još uvijek nedosanjani san, da budu relevantni kao dio vlasti u Crnoj Gori. Dakle, nema nijednog razloga za takvo nešto", poručio je Đukanović.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари122

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније