Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Pobjeda ]

24. 12. 2019. 07:35 >> 07:50
4

SAD

Štitićemo saveznike kad ih Moskva ugrožava

Američki podsekretar za političke poslove Dejvid Hejl na svjedočenju o „Budućnosti američke politike prema Rusiji” pred spoljnopolitičkim odborom Senata kazao je da prijetnja od Rusije nije samo spoljna ili vojna.

Moskva, tvrdi Hejl, koristi digitalne tehnologije kako bi ciljala „Ameriku i njene demokratske saveznike iznutra”.

"Ove akcije uključuju miješanje u izbore i složene operacije uticaja sa snažnim resursima -u režiji najviših nivoa ruske vlade u samom srcu zapadnog svijeta. Rusija ne vrši diskriminaciju po političkoj ideologiji ili stranačkoj liniji. Njihov cilj je potkopati demokratske institucije, praveći podjele u demokratskim i pluralističkim društvima", rekao je Hejl.

Američki diplomata kazao je da NATO osniva dvije nove komande – jednu u SAD, fokusiranu na obezbjeđivanje kritičnih prekookeanskih morskih linija komunikacije, a drugu u Njemačkoj kako bi poboljšao logističku podršku.

“Ove NATO komande će stvoriti timove za podršku kako bi se naši saveznici suočili sa novim i razvijajueim ruskim prijetnjama poput sajber napada. Takođe će pokrenuti velike, višegodišnje inicijative za jačanje mobilnosti, spremnosti i sposobnosti Alijanse”, navodi Hejl.

Savez je, tvrdi, ojačan i dodatnim NATO članicama koje se bore sa ruskim uticajem, među kojima je Crna Gora.

“NATO savez je takođe ojačan uključivanjem dodatnih članica. Crna Gora je u junu 2017. godine pristupila NATO-u. Zahvaljujući radu ovog Odbora i cijelog Senata, Sjeverna Makedonija je na putu da postane najnovija članica NATOa nakon što preostala država članica NATO-a odobri sporazum, kao što je Senat uradio u oktobru”, dodao je Hejl.

Razumijevanje ruskih prijetnji, navodi američki diplomata, od suštinskog je značaja za razvoj dugoročnog odgovora na njih.

Dodaje i da su pod Donaldom Trampom SAD preduzele dosljedne akcije protiv pokušaja Moskve da potkopa američke interese i interese njenih saveznika i partnera širom svijeta.

“Sjedinjene Države će nastaviti da koriste sve odgovarajuće alate nacionalne moći, uključujući diplomatiju, da bi se odbranile od bilo kakvih daljih prijetnji Moskve i da bi unaprijedile i zaštitile interese Amerike i naših saveznika i partnera. Kao što je navedeno u predsjednikovoj Nacionalnoj bezbjednosnoj strategiji ili NSS, Amerika je konkurencija velikih sila”, ističe treći čovjek Stejt departmenta.

Američka administracija, dodaje on, Rusiju posmatra kao odlučnog i snalažljivog konkurenta Sjedinjenih Država.

“Iako je Rusija takmičar sa značajnim sistemskim i ekonomskim slabostima koje sprečavaju njene ambicije da povrati svoj status velike moći i ponovo nametne svoje arhaične predstave o sferama uticaja”, ocijenio je Hejl.

On navodi i da SAD ne želi protivnički odnos sa Rusijom.

“Da bismo unaprijedili šire američke interese, mi u osnovi ne tražimo protivnički odnos sa Rusijom. Ostajemo otvoreni za saradnju s Moskvom kada se ona uskladi sa našim i savezničkim interesima. Ipak, američka administracija će štititi nacionalnu bezbjednost SAD i bezbjednost naših saveznika kada Moskva pokuša da ih ugrozi”, zaključio je Hejl.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније