Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 09. 2013. 17:16   >>  17:20

PRAVOSUĐE

SNP: Zakone sprovesti u djelo

Jako je značajno što je Skupština Crne Gore, usklađivanjem Zakona o sudovima, Sudskom savjetu , Ustavnom sudu i Državnom tužilaštvu, stvorila neophodne pretpostavke da nadležne institucije odmah pristupe realizaciji obaveza koje propisuje sa Ustavom usklađeno zakonodavstvo, po proceduri i u rokovima koji su određeni, smatraju u Socijalističkoj narodnoj partiji.

„Toliko nužne reforme u sudstvu, tužilaštvu i ustavnom sudstvu krenuće značajnom kadrovskom obnovom u ovim oblastima“, naveo je poslanik te parije Velizar Kaluđerović, naglašavajući, kao izuzetno značajnu, činjenicu da, nakon usvajanja zakona , treba da se izaberu, najduže u naredna tri mjeseca, novi  Sudski savjet, predsjednik Vrhovnog suda, novi Tužilački savjet, Vrhovni državni tužilac i svih sedam sudija Ustavnog suda.

Kaluđerović podsjeća da, u narednih pola godine, treba da se pristupi ponovnom izboru rukovodilaca svih državnih tužilaštava, kao i svih državnih tužilaca u  Crnoj Gori.

„Prethodno navedeno će predstavljati izuzetan izazov za sve da, svako u okviru svojih nadležnosti, pokaže demokratsku zrelost i odgovornost pred čitavim crnogorskim društvom, predlažući i birajući kadrove čiji lični i profesionalni kredibilitet garantuju profesionalnost, nepristrasnost, odgovornost i hrabrost u obavljanju sudijske, tužilačke i ustavno-sudske funkcije, što Crnoj Gori sada toliko nedostaje“.

Iz SNP-a ukazuju da parlamentarna većina nije prihvatila njihov predlog, koji se temeljio na ranije datom mišljenju Venecijanske komisije, da u Tužilačkom savjetu bude jednaki broj nosilaca tužilačke funkcije i onih koji to nijesu, kao i da kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, Opšta sjednica Vrhovnog suda utvrđuje dvotrećinskom, a ne većinom ukupnog broja sudija Vrhovnog suda, te da izbor članova Sudskog savjeta iz reda sudija ne bude uslovljen godinama njihovog sudijskog staža.

„Smatramo, ipak, da će javnost sprovođenja postupka, kao i nužni konsenzus nosilaca sudijske, odnosno tužilačke funkcije, koji je potrebno postići  prilikom predlaganja kandidata za izbor predsjednika Vrhovnog suda i Vrhovnog državnog tužioca, kao i nužni konsenzus u Skupštini za donošenje odluke o izboru Vrhovnog državnog tužioca, neminovno rezultirati time da će Crna Gora ubrzo, za najodgovornije ličnosti u sudstvu i tužilaštvu, dobiti kadrove koji će svojim nespornim ličnim i profesionalnim kredibilitetom, moći značajno da doprinesu vraćanju povjerenja u institucije kojima su na čelu“.

Kaluđerović  naglašava da će se povjerenje sticati samo kada na djelu dokažu da su u Crnoj Gori svi pred zakonom jednaki i da nema nedodirljivih. „To dalje znači da će se morati hitno „udariti“ na organizovani kriminal i korupciju, posebno na korupciju na visokom nivou“.

Polazeći od ocjene da je kvalitetna kadrovska obnova u sudstvu, tužilaštvu i ustavnom sudstvu, ključna pretpostavka na putu da Crna Gora postane država vladavine prava, SNP “poziva sve političke partije, nadležne državne institucije, civilni sektor i kompletnu demokratsku javnost da zajedno budemo akteri jednog do kraja transparentnog kadrovskog postupka izbora najodgovornijih nosilaca funkcija u sudstvu, tužilaštvu i ustavnom sudstvu, koji ubrzo slijedi“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније