Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

26. 12. 2019. 11:23   >>  11:22

SAVJET KONSTATOVAO

CG pouzdana i kredibilna saveznica NATO

Savjet za NATO konstatovao je da je Crna Gora postigla značajne i mjerljive rezultate nakon dvije i po godine članstva i da je, kvalitetnim i pravovremenim ispunjavanjem obaveza u okviru Saveza, još jednom opravdala kredibilitet koji, kao saveznica, uživa na nivou Alijanse.

Na danas održanoj V sjednici Savjeta za NATO kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta, premijer Duško Marković, razmotreno je niz aktuelnih pitanja koja proizilaze iz članstva Crne Gore u Alijansi.

"U okviru razmatranja sprovođenja političkih prioriteta Crne Gore u okviru NATO, Savjet je ocijenio da je profilisanje naše države u Alijansi kroz implementaciju političkih prioriteta veoma uspješno i da je, kao takvo, podjednako važno i za proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Istovremeno, Crna Gora nastavlja da sprovodi aktivnosti na suočavanju sa globalnim bezbjednosnim izazovima koji zahtijevaju zajedničko, koordinisano djelovanje i saradnju saveznika", navodi se u saopštenju Vlade.

Na sjednici je detaljnije bilo riječi i o implementaciji NATO smjernica o odbrambenim izdvajanjima, implementaciji NATO ciljeva sposobnosti, doprinosima naporima Alijanse na jačanju odbrane i odvraćanja, projektovanju stabilnosti, kao i doprinosu NATO komandnoj i strukturi snaga.

"U okviru ove tačke dnevnog reda, Savjet je kroz opsežnu diskusiju ocijenio da je Crna Gora dala doprinos dovoljan da, u kontekstu pomenutih obaveza iz članstva, i na nacionalnom nivou budemo zadovoljni dosadašnjim učinkom, jer je naš doprinos ocijenjen vrlo pozitivno i na nivou saveza", navodi se u saopštenju.

Savjet je razmotrio i ažuriranje Kataloga nacionalnih odgovora na NATO mjere za odgovor na krize, što je, kako je soapšteno, od izuzetnog značaja za efikasno funkcionisanje kriznog upravljanja u Crnoj Gori.

"Zaključeno je da je ažuriranjem navedenog Kataloga, Crna Gora unaprijedila povezanost sa sistemom kriznog upravljanja u NATO, čime je obezbijedila i pravovremen i koordinisan odgovor na savremene bezbjednosne izazove, rizike i prijetnje, prvenstveno hibridne i asimetrične prirode. Istaknuta je važnost kvalitetne buduće interresorne saradnje na tom polju, koja je i do sada bila na visokom nivou", kazali su iz Vlade Crne Gore.

Kao četvrtu tačku dnevnog reda, Savjet je razmotrio implementaciju Akcionog plana za 2019. godinu Komunikacione strategije „Crna Gora članica NATO“.

"Zaključeno je da se Strategija uspješno sprovodi, kao i da Komunikacioni tim preduzima sve mjere kako bi se taj proces uspješno nastavio u budućnosti. Ocijenjena je uspješnom dosadašnja implementacija kampanje 'WeareNATO' koju Crna Gora sprovodi uz podršku partnera iz Velike Britanije, u cilju profilisanja Crne Gore kao uspješne saveznice", zaključuje s eu saopštenju Vlade Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније